Миколаїв Інформ

Тепер в Україні працюватиме Єдиний портал, в якому повідомлятиметься про корупцію!

Тепер в Україні працюватиме Єдиний портал, в якому повідомлятиметься про корупцію!
80619 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні повідомили, що дуже скоро в Україні вступить в дію проєкт, згідно з яким створять Єдиний портал для повідомлення про корупцію в країні. Законопроєкт, який розглянули у Верховній Раді України має номер 3450. За прийняття та приведення до дії такого документу поголосували 253 народних депутати.

Згідно з документом, на цьому сайті цілодобово повинні будуть працювати як ті, хто намагаються повідомити про корупцію, так і ті, хто сприятимуть припиненню корупційних дій на території нашої держави. Варто підкреслити, що Національне агентство по запобіганню корупції звернулося з проханням про звільнення себе від обов'язку вступати в судові справи на стороні викривача або третьої особи. Така поведінка сталась через недостатню кількість працівників для виконання таких функцій в масштабах країни.

Спочатку цю систему хотіли зробити як частину безкоштовної добровільної допомоги слідству, яке проводилось би дистанційно. Проте під час другого заслуховування законопроєкту депутати майже одностайно вирішили зробити її доступною для кожного. Тож тепер стороною обвинувачення виступатиме не держава, а позивач.

Що це дасть позивачеві? Насправді така ініціатива допоможе державі розкрити більшу частину корупційних схем. А от громадяни держави матимуть змогу отримати гроші за свою роботу. Після того, як суд буде проведено, а з корупціонера стягнено відповідну суму котів, позивач буде отримувати певний відсоток від цих виплат. Проте варто бути уважнішими та розуміти, що виплати проходитимуть не після рішення суду, а після того, як з корупціонера буде списано відповідну суму коштів.

Крім того, в документі зберігатиметься право на анонімне сповіщення служб боротьби із корупцією. Верховна Рада переконана, що якщо президент погодиться підписати цю постанову, то вже скоро в Україні розпочне діяти система залучення до відповідальності кожного корупціонера. Адже одна річ, коли над цим працює невелика команда спеціалістів, яка веде розслідування, а зовсім інша річ, коли вся країна буде брати участь у проведенні масштабної антикорупційної акції.

Тож в Раді наразі всі чекають, яке рішення з цього приводу винесе Президент. А поки цей законопроєкт очікує на свій розгляд та підтвердження, вони продовжують шукати вихід з тієї ситуації, яка наразі склалася через пандемію.

Автор: redactor.newsukraine

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео