Миколаїв Інформ

Миколаїв стане другим містом, де запрацює проєкт Барнахус

Миколаїв стане другим містом, де запрацює проєкт Барнахус
278494 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пілотний проєкт з впровадження моделі Барнахус для дітей, які постраждали від насильства стартував у Миколаєві. Він стане другим містом в Україні, де відкриється Центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства, що працюватиме за моделлю Барнахус. Перший такий заклад почав роботу у червні цього року на Вінниччині. Про це повідомили в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області.

Презентація відбулася у форматі круглого столу, де говорили про мету та перспективи проєкту, його першочергові та довгострокові завдання.

Керівниця програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Наїра Аветісян зауважила, що в Україні є багато різних організацій та установ, які надають послуги для попередження чи захисту від насильства, в тому числі щодо дітей. Однак коли ці суб’єкти не діють разом, дитина проходить через кілька установ і змушена щоразу розповідати травматичну ситуацію різним особам, в різних місцях та у поєднанні з різними методами збору інформації. Як наслідок – покази дитини можуть відрізнятися і надалі бути дискредитовані, а сама дитина зазнає повторної травматизації. На вирішення цього питання, серед іншого, направлено створення центру за моделлю Барнахус. Його ідея якого полягає у міждисциплінарності – для захисту прав дитини разом працюють спеціалісти різних сфер, надаючи необхідну підтримку дитині, що стала свідком або постраждала від насильства. Йдеться у першу чергу про психологічну, медичну, соціальну і юридичну підтримку. Разом із тим, спеціалісти центру будуть сприяти правосуддю, дружньому до дитини, – створювати максимально нетравматичне середовище, у якому дитина зможе надати повну інформацію, необхідну для розслідування.

Як зазначив в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, захист прав дитини є одним з ключових питань у роботі системи безоплатної правової допомоги. Діти є однією з категорій осіб, що мають право на безоплатне отримання всіх видів правових послуг. Для них проводиться багато правопросвітницьких заходів, а з 2019 року на базі системи реалізується пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

«Ми бачимо впровадження моделі Барнахус як продовження орієнтації на дитиноцентричність послуг. Це можливість захистити дітей, які постраждали від насильства, від зайвого травматизму. Їм не потрібно буде ходити від однієї організації до іншої, адже зацікавлені сторони самі приходитимуть до дитини, щоб вирішити її проблеми. Це проєкт, який в першу чергу захищає інтереси дитини. Тож ми докладаємо всіх зусиль для його успішної реалізації, в тому числі і в напрямі проведення навчальних заходів для партнерів», – зауважив Олександр Баранов.

У роботі круглого столу взяли участь керівниця програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Наїра Аветісян, в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, виконавча директорка МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» Галина Скіпальська, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич та його заступник Анатолій Петров, представники системи БПД регіону, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, адміністрацій районів, управління охорони здоров’я, правоохоронці. У режимі онлайн долучилися представники Міністерств України.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео