Миколаїв Інформ

«Засудив» іноземців до смертної кари – заочно повідомлено про підозру псевдосудді верховного суду «днр»

«Засудив» іноземців до смертної кари – заочно повідомлено про підозру псевдосудді верховного суду «днр»
431843 ПЕРЕГЛЯДІВ
За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури громадянину України заочно повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).
За даними слідства, мешканець м. Вуглегірська Донецької області посідає посаду «судді» у незаконно створеному судовому органі – так званому верховному суді псевдореспубліки «днр».
9 червня 2022 року підозрюваний, у складі ще двох незаконно призначених «суддів», грубо порушуючи вимоги національного законодавства та норми міжнародного гуманітарного права, а також застосовуючи незаконно введене у невизнаній республіці кримінальне законодавство, призначив двом громадянам Великої Британії, а також підданому Королівства Марокко «покарання» у вигляді смертної кари.
Зазначимо, що вказаний вид покарання заборонений ст. 1 Протоколу № 6 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який стосується скасування смертної кари, від 28.04.1983 року.
Окрім цього, «засуджені» іноземці є комбатантами та у відповідності з Додатковим протоколом до Женевських конвенцій від 12.08.1949 року щодо захисту жертв міжнародних збройних конфліктів мають право брати безпосередню участь у воєнних діях.
Досудове розслідування здійснюється СВ 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео