Миколаїв Інформ

Десять та дванадцять років ув’язнення за службу на окупантів – засуджено танкіста і стрільця «ДНР» (ФОТО)

Десять та дванадцять років ув’язнення за службу на окупантів – засуджено танкіста і стрільця «ДНР» (ФОТО)
396432 ПЕРЕГЛЯДІВ

За публічного обвинувачення Донецької обласної прокуратури судом ухвалено вироки двом громадянам України за вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України за попередньою змовою групою осіб, державну зраду, участь у терористичній організації і діяльності не передбачених законом збройних формувань (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України). Їм призначено покарання у вигляді 10 і 12 років позбавлення волі.

Прокурорами у суді доведено, що у 2014 році двоє чоловіків добровільно вступили до лав НЗФ так званої «ДНР». Перший – мешканець м. Донецька служив в окремій мотострілецькій бригаді на посаді стрільця із позивним «Коновал». Упродовж року він виконував функції чергового на блокпостах, охороняв адмінбудівлі та патрулював вулиці у містах Торез і Шахтарськ. З лютого 2015 року - перевівся у  розвідувальне управління Республіканської гвардії «ДНР» та служив у полку спеціального призначення «Міністерства оборони «ДНР». Його залучали до охорони незаконно затриманих громадян і захисту військових вантажів.

З травня 2018 по лютий 2022 року чоловік, обіймаючи посади водія, стрільця та оператора протитанкової керованої ракети, чинив спротив Збройним Силам України поблизу населених пунктів Жабуньки і Жовтневе Ясинуватського району, а також поблизу Міжнародного аеропорту «Донецьк» ім. Сергія Прокоф’єва.

Другий засуджений, перебуваючи на посадах механіка-водія танку, БМП та гаубиці «Гвоздика» й маючи позивний «Глухий», воював проти підрозділів Збройних Сил України у складі танкового батальйону ОМСБр «Беркут» і «2 МСБ ДНР». Також він здійснював збройний опір українським захисникам під час служби у «гаубичному самохідному артилерійському дивізіоні бригади «Кальміус». Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну чоловік продовжив воювати на боці окупантів.

У грудні 2022 та лютому 2023 року засуджених взяли у полон українські захисники.

«Коновал» проведе за ґратами дванадцять років, а «Глухий» - десять.

Досудові розслідування здійснювались ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео