Миколаїв Інформ

У СІЗО голосовали за зміни на краще

У СІЗО голосовали за зміни на краще
145284 ПЕРЕГЛЯДІВ

Виборці, що перебувають під вартою, переконують: хочуть кардинальних змін в державному управлінні. Колишній військовий Сергій Шеліпов каже: йому набридла корупційна влада.

"Вона повинна піти, вона має замість нас тут сидіти. Я голосував за себе, за майбутнє країни", — розповідає затриманий Сергій Шеліпов. "Дуже багато очікуємо від нової Верховної Ради змін в кращу сторону", — сподівається затриманий Анатолій Дядко. Але були й ті, хто на дільницю приходили, проте своїм правом обирати не користувалися. Члени комісії кажуть, ні на чому не наполягали... В установі виконання покарань №4 працюють спостерігачі від ОПОРи. Владислав Кирилюк у цій ролі вперше: "Звісно інструктували. Наприклад, не повинно бути дві людини в кабінці — це помилка. За всім слідкуємо".

Щоправда, навіть за присутності відеокамери, інколи в кабінку заходили по дві людини одночасно. Та, виявляється, бувають виняток з правила.

"Це такий специфічний заклад. І тому багато людей з вадами зору, слуху, тому допомагають їм інші виборці", — пояснює голова спеціальної виборчої дільниці №000002 Любов Козакова.

Винятковість голосування в СІЗО полягає ще й в тому, що у виборців немає паспортів, їх забирають при затриманні.

"За законом вони голосують за камерними картками. В законі це прописано, ми нічого не порушуємо", — коментує голова спеціальної виборчої дільниці №000001 Роман Солошенко.

Більшості затриманих давали один бюлетень, і вони голосували лише за партії. Другий бюлетень зі списком мажоритарників отримували ті, хто зареєстрований на 25-му окрузі.

Наталія Скуріхіна працювала на цій спецдільниці й під час президентських виборів. Тому зі специфікою голосування у закладах обмеження волі добре знайома.

"Ексесів таких не було. Все спокійніше набагато, ніж на президентських виборах", — каже Наталія.

На спецдільниці №000002 голосували й ті, кого засудили до довічного покарання, зокрема Олександр Пугачов, що розстріляв поліцейських у Дніпрі. Він відвідав дільницю першим, одразу після відкриття. Довічники — єдині, хто голосує у наручниках — цього вимагають правила безпеки.

Читайте також: ЦВК оприлюднила статистику явки на виборчі округи

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео