Миколаїв Інформ

Скільки коштуватиме українцям пеня за комунальні борги?

Скільки коштуватиме українцям пеня за комунальні борги?
33984 ПЕРЕГЛЯДІВ

З початку травня в Україні набув чинності закон про житлово-комунальні послуги. Тепер постачальники можуть нараховувати пеню на борги за комунальними платіжками. Та чи стане дієвим це нововведення, експерти не впевнені.

Згідно закону пеня нараховуватиметься тільки на ті борги, які з’являться з травня. За кожну добу прострочки нараховуватимуть 0,01% від несплаченої заборгованості. Пеня не може перевищувати суму боргу. А стягнути її з платника постачальник може тільки через суд.

В тому, що практика нарахувань і, головне, стягнень пені набуде широкого вжитку, юрист Михайло Яценко сумнівається.

“Коммунальные службы, у них ума особо не хватает довести всё до такого порядка, чтобы было всё бумажечка к бумажечке, чтобы потом, когда появился долг, пошёл в суд и всё истребовал. То есть, договоров нету, актов разделения балансовой принадлежности услуг не будет, потому что они никогда не могли это сделать”, - каже Михайло Яценко.

З іншими аргументами, але й постачальник цю думку підтверджує - нараховувати пеню не вигідно.

“Мы не начисляем пеню за штрафные санкции, за просрочку платежей. Но при этом мы оставляем право на отключение за просрочку оплаты”, - відповідає Юрій Федько, директор ТОВ “Дніпровські енергетичні послуги”.

Аби знову підключити послугу, споживачу доведеться погасити борг та заплатити за виклики спеціалістів. А це, кажуть в енергокомпанії, значно більше пені.

 

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео