Миколаїв Інформ

На Нікопольщині запустили найбільшу в Україні сонячну електростанцію

На Нікопольщині запустили найбільшу в Україні сонячну електростанцію
33715 ПЕРЕГЛЯДІВ

Найбільша в Україні та одна з найкрупніших у Європі. На Нікопольщині запустили сонячну електростанцію. Її енергії вистачить на більш ніж 140 тисяч будинків та квартир. На екскурсії побувала знімальна група Д1. 

Урочистий запуск, привітання, а після - екскурсія. Нову електростанцію запустили неподалік від Нікополя, на околиці села Старозаводського. Усю територію окинути оком неможливо. Перше, що спадає на думку, коли бачиш сес - це море. Море енергії.

750 тисяч панелей розмістили на чотирьохста гектарах. За розмірами це як 560 футбольних полів. Енергії вистачить на 140 тисяч будинків та квартир.

Підрядники під час екскурсії хизуються: найбільшу Сонячну електростанцію в країні звели з нуля лише за рік. Для цього знадобилося чимало спеціалістів. Трудилися пліч-о-пліч працівники з України та Китаю. Інвестували у проект - 216 мільйонів євро.

"Під час будівництва станції ми зробили в Україні закупки більш ніж на 35 мільйонів євро. Цей об'єкт — найкрупніша інвестиція компанії за кордоном. Нікопольська СЕС заснована на передовому обладнанні кітайського виробництва. А також передових системах контролю сонячної електростанції", - зазначив Президент китайської компанії-підрядника та інвестора Хань Цяо Дзюнь. 

Контролюють роботу СЕС у цьому кабінеті. Четверо спеціалістів стежать за інформацією на екрані. В момент, коли гості дивляться на монітор, станція з проектною потужністю у 200 мегават видає інакші дані. Підрядник пояснює - все через погоду. Мовляв, небо зайшлося хмарами. Тільки-но вигляне сонце - станція запрацює на повну.

"Я думаю, что за ветро- и солнечной генерацией будущее энергетики не только Украины, но и в целом, в мире. Около 300 тысяч тонн выбросов мы снизим благодаря работе электростанции", - розповів генеральний директор української компанії-будівника та інвестора Максим Тімченко.

Робота станції має забезпечити Нікопольський район не лише енергією, а й грошима.

"Об'єднані громади, які надали можливість використовувати свої землі, отримують понад 20 мільйонів гривень сплати за користування землею на рік", - зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов. 

На цьому інвестори зупинятися не збираються. Працюють над тим, щоб акумулювати енергію. Та вже будують ще більшу сонячну станцію — у Покрові.

 

 

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео