Миколаїв Інформ

Чи можна ще користуватись мостом з Дніпра? Оцінка спеціалістів культурної спадщини

Чи можна ще користуватись мостом з Дніпра? Оцінка спеціалістів культурної спадщини
8988 ПЕРЕГЛЯДІВ

Мерефо-Херсонський міст останнім часом досить часто підпадає під різні перевірки. Багато разів на ньому вже латали асфальт та не одноразово проводили ремонтні роботи. Завдяки своїй історії цей міст давно вже став частиною культури міста. Але час іде та він не прощає нікому. Тож наскільки міцними не були б речі, все одно, одного дня вони починають втішати.

Так відбулось і з Мерефо-Херсонським мостом. Тож на своїй сторінці в Фейсбуці Управління з питань охорони культурної спадщини зазначило: “Вперше в історії співробітники органу охорони культурної спадщини були допущені до огляду стратегічного об'єкта – пам'ятки архітектури місцевого значення – Мерефо-Херсонського мосту, для фіксації технічного стану його конструкцій”. Ця подія відбулась ще вчора, проте перевірка тривала досить довго, через що про результати вирішили повідомити трохи пізніше.

Але чому саме зараз вирішили дати право на проведення цього заходу? По-перше, розбудова цього мосту почалась ще у 1931 році. За даними істориків, в ті часи його вважали найбільшим арковим мостом Європи. Та чому дивуватись? Адже й сам Дніпро був далеко не найменшою річкою на континенті. Про його води ходили легенди. По ньому спокійно плавали кораблі та було багато тваринного та рослинного світу. Також міст занесли до реєстру пам’яток архітектури України завдяки його унікальній будові.

Але не можна забувати й про те, що він вистояв Другу світову війну. Звісно, вона залишила свій відбиток на цьому диві аркової архітектури, але його знову відбудували, аби він не просто виконував свою функцію, а й милував око туристів. Зараз Дніпро пишається своїм велетнем. А от що скаже комісія? Поки невідомо, адже може статись так, що йому буде необхідна реконструкція.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео