Миколаїв Інформ

Як неповнолітні можуть реалізувати своє право на шлюб

Як неповнолітні можуть реалізувати своє право на шлюб
22133 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вік коханню не завада – так говорить народна мудрість, але Закон каже, що для одруження потрібно дочекатися повноліття, адже саме з 18 років в Україні настає шлюбний вік. Але що робити, коли перше кохання у 16 років призводить до бажання створити сім’ю та одружитися? Розповідає юристка Миколаївського місцевого центру з надання БВПД Надія Матвєєва.

Відповідно до законодавства України шлюб – це сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Щоб скористатись правом на шлюб необхідно досягти шлюбного віку, в Україні – це 18 років. Водночас стаття 23 Сімейного Кодексу України, надає змогу неповнолітній особі зареєструвати шлюб, за умови надання судом такій особі права на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Рішення суду в таких випадках є єдиною законною підставою для укладення шлюбу неповнолітньою особою.

Діюче законодавство України не містить чіткого переліку підстав для надання такого права неповнолітнім, але, як правило, такими є: фактичне створення сім'ї, вагітність неповнолітньої, народження дитини.

Хто може звернутися до суду за наданням права на шлюб?
Заяву про надання права на шлюб може подати неповнолітня особа, яка досягла 16 років. При цьому таку заяву не може подавати представник такої особи, навіть батьки чи особи, які їх замінюють.
Важливо, що у випадку, коли обидві особи, які мають намір укласти шлюб, є неповнолітніми кожному із них необхідно подати до суду окрему заяву про надання права на шлюб.

Які вимоги до заяви про надання права на шлюб?
У заяві про надання права на шлюб зазначаються:
 прізвище, ім’я, по батькові заявника та заінтересованих осіб (батьки неповнолітнього), місце їх проживання та засоби зв’язку;
 відомості про особу, з якою планується укласти шлюб;
 прохання надати право на шлюб;
 посилання на вік осіб, що бажають створити сім’ю, який не дозволяє це зробити за правилами Сімейного кодексу України;
 обставини, що свідчать про те що намір укласти шлюб відповідає інтересам неповнолітнього;
 відсутність обставин, які перешкоджають укладенню шлюбу, що передбачені ст. 26 СК України (кровна спорідненість, усиновлення, тощо).
До заяви необхідно додати:
1. Копію свідоцтва про народження заявника.
2. Копію паспорту та витягу з ЄДДР щодо реєстрації місця проживання заявника.
3. Копію реєстраційного номеру облікової картки платника податків (індивідуальний ідентифікаційний номер) заявника.
4. Будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб: копія свідоцтва про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність і т.п.
5. Копії заяви з додатками та доданих до неї документів для заінтересованих осіб.
6. Оригінал квитанції про сплату судового збору (тільки для суду).

Чи потрібна згода батьків неповнолітньої особи на реєстрацію шлюбу?
Ні, отримання згоди батьків неповнолітніх при вирішенні питання зниження шлюбного віку не вимагається, адже їх згода чи заперечення вирішального значення не має. Втім їх позиція по даному питанню має бути з'ясована у судовому процесі, це може сприяти встановленню дійсних обставин справи, з'ясуванню відповідності надання цього права інтересам неповнолітніх, оскільки ця відповідність – головний критерій задоволення заяви про надання права на шлюб.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео