Миколаїв Інформ

Урок на все життя: історія відновного правосуддя на Миколаївщині

Урок на все життя: історія відновного правосуддя на Миколаївщині
380255 ПЕРЕГЛЯДІВ

Підлітковий вік – це час змін та викликів, час коли дитина, вважаючи себе достатньо дорослою робить необдумані вчинки, однак відсутність життєвого досвіду не дозволяють повною мірою передбачити наслідки цих дій. Водночас рішення та вчинки у підлітковому віці можуть призвести до серйозних проблем у дорослому віці, особливо коли це стосується конфлікту із законом. Приклад – історія дівчинки з Миколаївщини, яка стала учасницею пілотного проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх. Про це повідомили в регіональному центрі з надання безоплатної правової допомоги у Миколаївській області.
Дівчина, назвемо її Олена, їхала у маршрутці та побачила між сидіннями мобільний телефон. Правильні дії в такій ситуації – спробувати знайти володаря гаджету або ж віддати знахідку водію, де б власник телефону міг би його шукати. Але це дії дорослої та відповідальної людини, Олена ж вчинила інакше, вона забрала телефон собі, чим скоїла кримінальний проступок, передбачений частиною 1 статті 185 Кримінального кодексу України, або ж простими словами – крадіжку. Максимальна санкція цієї статі передбачає обмеження волі на строк до п’яти років. А головне, що неповнолітня могла отримати «клеймо» злочинця на все життя і невідомо яке майбутнє очікувало дівчинку, якби не програма відновного правосуддя для неповнолітніх, що наразі реалізується в Україні. Серед умов для участі в програмі:
- наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);
- вперше вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину;
- визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
- згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.
Обставини кримінального провадження відповідали вищезазначеним умовам, тож Регіональний центр з надання БВПД у Миколаївській області прийняв рішення про застосування до Олени програми відновлення. Надалі на дівчину очікувала процедура медіації, робота з психологом та проходження програми ресоціалізації. Зауважимо, що кожен з цих етапів Програми є важливим та необхідним, але особливого значення набуває саме робота із психологом, адже часто працювати потрібно не лише з підлітками, але й з їхніми батьками. Так було і в ситуації Олени, поспілкувавшись з дівчинкою та її мамою, психолог виявила, що зі сторони мами спостерігається «фобія втрати дитини», яка формує стиль виховання гіперопіки та вседозволеності. Відтак мімі дівчинки було рекомендовано пройти ряд консультацій з метою корекції ставлення до дитини та стилю виховання. Що стосується дівчинки, то на неї очікувала робота щодо корекції її поведінки, що мала на меті сформувати у підлітка вміння постановки життєвих цілей та пошуку шляхів їх досягнення у законний спосіб.
Наразі дівчинка успішно пройшла програму та повернулася до звичного ритму життя, навчання та спілкування з друзями. Втім одне змінилось на завжди - це повне усвідомлення наслідків власних дій та бажання отримувати омріяні речі лише власними зусиллями, адже отримала урок на все життя.
Довідково: Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ГО «Платформа прав людини».

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео