Миколаїв Інформ

Як діяти власнику земельної ділянки, якщо у нього відсутній примірник договору оренди

Як діяти власнику земельної ділянки, якщо у нього відсутній примірник договору оренди
408246 ПЕРЕГЛЯДІВ

Власники земельних ділянок, які вже давно уклали договори оренди землі, іноді не мають власного екземпляра такого договору, який як правило залишався у орендаря.  

 

Відповідно не знають умов договору оренди земельної ділянки, яка належить їм на праві власності, та позбавлені можливості реалізувати свої права щодо захисту прав орендодавця, передбачені чинним законодавством.  

 

У зв'язку із непоодинокими зверненнями правовласників землі з такими питаннями юристи Новомиколаївського бюро правової допомоги пропонують роз'яснення. 

Відповідно до Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації такого права. 

Договір оренди землі, в свою чергу, має відповідати типовому договору, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 03 березня 2004 року № 220 "Про затвердження Типового договору оренди землі" (надалі-Типовий договір оренди землі) 

 

Насамперед треба звернути увагу на дату укладання договору оренди земельної ділянки, оскільки законодавство постійно змінюється.  

До 02.12.2016 року договір оренди укладався у трьох примірниках, що мали однакову юридичну силу, один з яких знаходиться в орендодавця, другий - в орендаря, третій – в органі, який провів його державну реєстрацію.  

 

Отже, примірник договору можна отримати в органі, який здійснював його державну реєстрацію до 1 січня 2013 року (Держгеокадастр). 

Наразі, відповідно до Типового договору оренди землі, договір укладається у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться в орендодавця, другий - в орендаря.  

 

Варто зазначити, що орган, який на сьогодні здійснює державну реєстрацію договору оренди (ЦНАП), хоч і не має примірника, але повинен мати його копію, що міститься в реєстраційній справі. Проте, відповідно до ч.6.ст.17 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за судовим рішенням. 

З огляду на вищезазначене, отримати належним чином завірену копію договору оренди землі за заявою власника можливо лише звернувшись з нею до орендаря земельної ділянки.  

 

Заява має довільну форму, але рекомендуємо обов’язково зазначати власника земельної ділянки, кадастровий номер та розмір і всю відому інформацію що міститься у правоустановчому документі на земельну ділянку, а також мати документальне підтвердження, що така заява до оренадря направлена.  

У разі відмови орендаря видати належним чином оформлений Договір оренди, спір вирішується в судовому порядку  

 

Нагадуємо, що відповідно до Закону України "Про безоплатну правову допомогу" власник земельної ділянки, мешканець сільскої містевості є суб'єктом пава на безоплатну вторинну правову допомогу (складання процесуальних документів та представництво інтересів в суді). 

 

Отже, у разі необхідності вирішувати питання в суді, власник земельної ділянки може звернутися до бюро правової допомоги за місцем проживання, де йому буде призначено адвоката, який надасть допомогу у складанні процесуального документу та представництві його інтересів в суді

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео