Миколаїв Інформ

Відновлення України: Міністерство відновлення пропонує циркулярний підхід до економіки

Відновлення України: Міністерство відновлення пропонує циркулярний підхід до економіки
191004 ПЕРЕГЛЯДІВ

У фокусі уваги - використання матеріалів з будівельних відходів. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення) розробляє комплекс заходів з метою вирішення проблеми будівельних відходів, ґрунтуючись на принципах циркулярної економіки. Про це повідомила заступниця міністра Наталія Козловська за інформацією Інтерфакс-Україна.

За даними місцевого самоврядування, станом на кінець 2023 року, у всій країні накопичилося більше 450 тисяч тонн будівельних відходів внаслідок руйнувань. Наталія Козловська зауважила, що в Україні поки що відсутня традиція глибокої переробки будівельних відходів, і відсоток їхнього ресайклінгу складає 6% від загальної кількості. Проте в рамках стратегії відбудови країни ці відходи розглядаються як потенційний ресурс для будівельної галузі.

Вирішення цієї проблеми передбачає:

·         Створення нормативної бази для технології сортування та переробки будівельних відходів, а також впровадження відповідних технологічних процесів.

·         Розроблення каталогу будівельної продукції, виготовленої із використанням сировини, що отримана з перероблених відходів.

·         Розробка стандартів виробництва такої будівельної продукції.

Заступниця міністра підкреслила, що переробка відходів включає сортування, обробку, виробництво та транспортування, а це потребує значних фінансових витрат. Тому держава повинна розробити відповідні економічні моделі та встановити цільові показники переробки відходів та обов'язкового використання вторинної сировини в проектах відновлення.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео