Миколаїв Інформ

Результати та проблемні питання впровадження Програми відновлення для неповнолітніх на Миколаївщині

Результати та проблемні питання впровадження Програми відновлення для неповнолітніх на Миколаївщині
4239 ПЕРЕГЛЯДІВ

За більш ніж рік пілотування Програми відновлення для неповнолітніх на Миколаївщині вдалося напрацювати чіткий механізм взаємодії партнерів, втім є і певні проблемні питання у впровадженні відновного правосуддя. Шляхи вирішення цих питань визначили під час засідання робочої групи в Регіональному центрі з надання БВПД у Миколаївській області.
Як відзначила директорка Регіонального центру Наталія Гнатуша, наразі серед проблемних питань залишається низька обізнаність в суспільстві щодо принципів та переваг відновного правосуддя. Відтак серед ключових завдань – максимальне поширення інформації про особливості та переваги цього виду правосуддя.
Протягом зустрічі учасники обговорили зміни до законодавства України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень і як ці зміни впливають на реалізацію проєкту.
Говорили і про роботу психологів з підлітками - учасниками пілотного проєкту та застосування програми ресоціалізації для неповнолітніх. Крім цього, йшлося про залучення органів місцевого самоврядування, територіальних громад до участі в реалізації проєкту, адже серед ключових умов успішної ресоціалізації є організація дозвілля неповнолітніх, а саме спортивних секцій чи творчих студій.
«Головне – по максимуму показати підліткам інше життя, як можна відпочивати, як проявляти себе, ввести в нове коло спілкування. Адже навіть при найбільших зусиллях, якщо дитина повертається в ту саму компанію, всі позитивні результати її ресоціалізації можуть бути марними», - зауважила очільниця системи БПД Миколаївщини.
Відзначимо, що з початку дії пілотного проєкту на Миколаївщині участь в ньому взяли 24 особи, з них 10 підлітків вже успішно пройшли програму, відтак були звільнені від кримінального покарання.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео