Миколаїв Інформ

PMI та JTI визнали Міжнародними спонсорами війни: причини та наслідки

PMI та JTI визнали Міжнародними спонсорами війни: причини та наслідки
364751 ПЕРЕГЛЯДІВ

28 серпня 2023 року о 9:30 у пресцентрі інформаційної агенції «Укрінформ» відбулася пресконференція з нагоди внесення Національною агенцією з питань запобігання корупції тютюнових компаній Philip Morris International та Japan Tobacco International до реєстру Міжнародних спонсорів війни

 

Учасники пресконференції розповіли, як працює реєстр, чому тютюнові компанії туди потрапили і якого ставлення у світі та Україні тепер вони можуть чекати. 

 

Переглянути відеотрансляцію пресконференції можна за ">посиланням.

 

Philip Morris International та Japan Tobacco International продовжують працювати в рф і платять в бюджет країни-агресорки мільярди доларів податків, тим самим спонсорують війну проти України. За даними Київської школи економіки компанії зайняли перше та друге місце відповідно за  доходом у росії за 2022 рік. Зокрема, дохід за минулий рік Philip Morris сягає $7,888 млрд, Japan Tobacco International — $7,358 млрд. Більше того, компанії входять до числа тих, які найбільше користають з військової агресії рф проти України та протягом 2022 року змогли збільшити свій дохід: Japan Tobacco International на $1,518 млрд порівняно з 2021 роком, Philip Morris International — на $613 млн.

 

«Визнання Philip Morris International та Japan Tobacco International Міжнародними спонсорами війни є важливою подією, і це відобразиться не лише на порталі НАЗК про санкції, а й на репутації цих компаній. Відтепер вони потрапляють до відомої бази даних World-Check, що здійснює облік осіб і організацій із підвищеним ризиком та використовується в усьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками. Цією базою даних користуються міжнародні інвестори та інші компанії», — повідомила Агія Загребельська, очільниця напрямку мінімізації корупційних ризиків в санкційній політиці Національного агенства з питань запобігання корупції. 

«Вітаю рішення НАЗК внести тютюнові компанії до реєстру Міжнародних спонсорів війни, вважаю, що це було неминучим. Тільки за 2022 рік PMI та JTI отримали виручку в росії понад 15 мільярдів доларів, звісно що з кожної упаковки сигарет був сплачений акцизний збір у військовий бюджет ворога. Таким чином тютюнові компанії є активними учасниками фінансування війни проти України. Впевнена, що як для парламенту ,так і для уряду це стане сигналом для припинення будь-якої взаємодії з тютюновою індустрією та впровадження нових ефективних політик на захист здоровʼя українських дітей та молодів від шкоди тютюну», — наголосила Лада Булах, народна депутатка України, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

 

Внесення тютюнових компаній до реєстру Міжнародних спонсорів війни відбулося після звернення ГО  «Життя». У своєму зверненні громадськість закликала внести до списку 3 тютюнові компанії, які продовжують працювати в росії: PMI, JTI та British American Tobacco (BAT). BAT у 2022 році отримала виручку $4,2 млрд від торгівлі в росії. Ще одна транснаціональна тютюнова компанія Imperial Tobacco формально покинула ринок росії, проте її продукція продовжує вироблятися та продаватися на території держави-терориста.

 

«Ми дякуємо НАЗК за реакцію на заклик громадськості внести тютюнові компанії до списку Міжнародних спонсорів війни. Визнання PMI та JTI Міжнародними спонсорами війни проти України має стати червоним маркером для Уряду та державних установ — будь-яка взаємодія з цими компаніями є неприпустимою. Ми закликаємо Кабінет Міністрів України зупинити будівництво нової тютюнової фабрики Philip Morris International», — зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

 

«Тютюнові компанії у всьому світі завжди користають з воєн. Тютюнова індустрія на шляху до нарощення прибутку не гребує нічим — ані людськими життями, що вже говорити про здоров’я. PMI та JTI заслуговують на те, щоб бути доданими до реєстру Міжнародних спонсорів війни – вони не просто продовжують працювати в росії та платять податки путінській військовій машині. Вони роблять це, водночас втручаючись у внутрішні справи України. Україна має захистити себе від цієї хижацької поведінки та виключити Big Tobacco з розробки політик, посилюючи ці політики та всі юридичні санкції, які покладають на ці компанії відповідальність за шкоду, яку вони завдають», — зазначив Джошуа Абрамс, регіональний директор програм в Україні та Євразії «Campaign for Tobacco-Free Kids»,  глобальної організації охорони здоров’я зі штаб-квартирою в США.

 

Раніше команда ГО «Життя» підрахувала, скільки зброї зміг купити уряд росії за податки, сплачені тютюновими компаніями у 2022 році. За даними The Telegraph, за 8 місяців з початку повномасштабного вторгенння росії в Україну тютюнова індустрія сплатила в бюджет рф майже £7 млрд (близько $9 млрд). 

 

ГО «Життя» закликає додати до списку Міжнародних спонсорів війни компанію British American Tobacco, заява якої про наміри вийти з ринку не є правдоподібною та жодним чином не скасовує факту присутності компанії в рф та сплати податків. Нагадаємо, за 2022 рік BTI наростила свій дохід в росії на 562 мільйони доларів порівняно з 2021 роком.

 

Для контактної інформації: Ольга Масна, медіаменеджерка ГО «Життя», 073 089 65 70, [email protected]

Фото: Укрінформ

Теги: тютюнові компанії,НАЗК,Міжнародні спонсори війни

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео