Миколаїв Інформ

Вдосконалення процедури відбору в КСУ з ЄС

Вдосконалення процедури відбору в КСУ з ЄС
147691 ПЕРЕГЛЯДІВ

У посольстві ЄС визначили кроки, котрих має дотримуватись Україна згідно із реформою Конституційного Суду. У статті, надрукованій у американському виданні The New York Times, президент України Володимир Зеленський анонсував свої дії з приводу судової реформи.

«Моя інавгурація як Президента була в травні, а 5 вересня ми запустили Вищий антикорупційний суд. Я вважаю, що це важливо, тому що хворе місце в Україні - це суди, і зараз є Вищий антикорупційний суд, зараз ми «воюємо» з деякими суддями Конституційного Суду, які хочуть зруйнувати антикорупційну структуру в Україні. У них нічого не вийде. Ми все це переформатуємо. І наступний великий етап - це глобальна судова реформа в Україні, яку ми почнемо втілювати з наступного року, тому що вже підготовлена велика кількість законів, підготовлені етапи впровадження цих реформ. Потроху рухаємося », - сказав Зеленський.

Найважливіше, аби реформа КСУ відповідала европейським конституційним принципам та принципу верховенства права. Ця реформа має бути підготовлена належним чином та підтримувалась більшістю голосів політичних сил України.

Вдосконалення процедури відбору в КСУ, посилення дисциплінарної та етичної основи в КСУ, введення додаткових заходів для забезпечення прозорості — все це міри, які мають покращити роботу Конституційного суду України. У відповідь на запит Володимира Зеленського Венеціанська комісія надала Висновки щодо резонансного рішення Конституційного Суду від 27 жовтня №13-р / 2020 року, а також щодо заходів з реформування КСУ. Вона відзначила, що слід створити контрольний орган для кандидатів на посаду судді з міжнародним компонентом, який міг би включати міжнародних експертів в області прав людини і представників громадянського суспільства, щоб гарантувати моральні і професійні якості кандидатів.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео