Миколаїв Інформ

Україна продовжить співпрацю з Німеччиною в енергетиці для посилення безпеки європейського континенту

Україна продовжить співпрацю з Німеччиною в енергетиці для посилення безпеки європейського континенту
389935 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним послом Федеративної Республіки Німеччина в Україні Мартіном Єґером. Сторони обговорили напрямки продовження співпраці в енергетиці для посилення безпеки європейського континенту. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Очільник Міненерго привітав Мартіна Єґера з початком дипломатичної місії в Україні і висловив впевненість у продовженні конструктивної співпраці країн в енергетичній сфері.

Окрім цього, Герман Галущенко  подякував німецькій стороні за надану допомогу українському енергосектору у вигляді 86 вантажів гуманітарної допомоги загальною вагою понад 1,1 тисячі тонн, а також - за близько 130 млн євро внесків до Фонду енергетичної підтримки України.  

Міністр поінформував пана посла про заходи в межах підготовки енергосистеми до наступної зими, яка може знову проходити в умовах прицільних російських атак на об’єкти енергетичної інфраструктури. 

«Ми отримали надзвичайний досвід протягом попереднього ОЗП, кожен день якого проходив під прицільними ворожими обстрілами об’єктів нашої енергетичної інфраструктури. Я впевнений, що нам вдасться втримати енергосистему і цієї зими – для цього ми відновлюємо пошкоджені об’єкти, посилюємо фізичний захист і нарощуємо потужності генерації», — заявив Міністр енергетики.

Під час зустрічі він також зазначив про важливість децентралізації генерації електроенергії та підкреслив потреби у нарощуванні потужностей за рахунок газових турбін. Окрім того, очільник Міненерго наголосив на важливості для стабільного проходження ОЗП збільшення пропускних спроможностей імпорту електроенергії з європейських країн до 2 ГВт. 

Окремо на зустрічі обговорювалися питання забезпечення ядерної і радіаційної безпеки на континенті. Герман Галущенко висловив сподівання на підтримку німецькою стороною введення санкцій щодо російської ядерної галузі. 

«Світ досі дискутує доцільність запровадження санкцій щодо російської ядерної галузі. І лідерство Німеччини, як однієї з ключових країн ЄС, у цьому питанні може стати дуже важливим сигналом для решти цивілізованих країн. Ми сподіваємося на вашу підтримку, адже дії агресора, які загрожують ядерній безпеці усього світу, мають отримати належну відповідь», — підкреслив Міністр енергетики.

Своєю чергою Мартін Єґер запевнив, що Німеччина зацікавлена у розвитку співпраці з Україною в енергетичній сфері, зокрема новітніх галузях, а також наголосив, що ФРН продовжуватиме підтримку України «до здобуття перемоги».

Нагадаємо, що раніше Міністерство енергетики України і філія британської  неурядової організації The Mines Advisory Group домовилися про співпрацю для розмінування енергетичних об’єктів і їх прилеглих територій. 

Відповідний меморандум у присутності міністра енергетики України Германа Галущенка і державного секретаря з енергетичної безпеки та Net Zero Великої Британії Гранта Шаппса підписали заступник очільника міненерго Ярослав Демченков та директор Філії MAG Джон Канліфф.

Очільники профільних міністерств відзначили вагоме значення підписаного меморандуму для гуманітарних цілей і відновлення енергопостачання українським споживачам. 

Меморандум передбачає співпрацю щодо створення  умов для безпечної відбудови української критичної енергетичної інфраструктури шляхом очищення споруд енергетичних об’єктів, їх майданчиків, прилеглих територій від вибухонебезпечних предметів, їх частин, які становлять загрозу для життя і здоров’я людей, та належного безпечного функціонування енергетичних об’єктів.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео