Миколаїв Інформ

Міністр економіки: українське продовольство є джерелом їжі для 400 млн людей у світі

Міністр економіки: українське продовольство є джерелом їжі для 400 млн людей у світі
303888 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українське продовольство є джерелом їжі для 400 млн людей у світі, розповіла Перша віцепрем'єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко під час сесії щодо продовольчої безпеки в рамках першого Глобального Саміту миру. Тому важливо зберегти виробництво сільськогосподарської продукції та безперервності експорту, оскільки це важливі умови для запобігання голоду у світі.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

За словами очільниці мінекономіки, продовольча безпека є одним з основоположних пунктів Формули миру, ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським.

«Блокада морських шляхів у Чорному морі, безпрецедентний стрибок міжнародних цін на пшеницю, замінування українських сільськогосподарських земель – прямі збитки від війни для сільського господарства величезні. Та навіть попри це ми змогли відновити експортну логістику та зберегти виробництво сільгосптоварів. Прогноз на цей рік покращується – 76,1 млн тонн зернових та олійних культур. Також здатність країни транспортувати товари є досить високою. У квітні Україна експортувала 9,6 млн тонн вантажів морським шляхом. Це дуже близько до показників лютого 2022 року», — сказала віцепрем'єр-міністерка України.

Утім, вона зазначила, що структура продовольчої безпеки все ще є крихкою. Позаяк росія продовжує атаки на інфраструктуру, сховища, енергетичну систему. Тож за жодних обставин свобода навігації не може бути заблокована, каже Юлія Свириденко. За її словами, учасники панелі підтримали пропозиції України у розрізі продовольчої безпеки.

У комюніке за підсумками першого Глобального саміту миру увійшов пункт і щодо продовольчої безпеки, який передбачає, що глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання продуктів харчування. У зв’язку з цим вільне, повне та безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях, є надзвичайно важливими. Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними. Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю. 

Загалом на першому Саміті миру у Швейцарії були опрацьовані три пункти Формули миру – ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – звільнення полонених та депортованих (військових та цивільних, дорослих та дітей).

За іншими пунктами Формули миру робота триває. Загалом очікується, що буде створений спільний Action plan імплементації Формули за кожним із її пунктів.

  • Нагадаємо, що раніше повідомлялось, про Саміт G7 в Італії, де лідери країн Великої сімки домовилися спрямувати Україні близько 50 млрд доларів США до кінця року. Зазначається, що кошти будуть обслуговуватися та погашатись за рахунок майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.
  • Також раніше Україна та Франція підписали Угоду про створення та діяльність Французького агентства з питань розвитку, Товариства сприяння та участі в економічному співробітництві (PROPARCO) та організації Expertise France в Україні, які входять до групи AFD. Згідно з угодою в Україні працюватиме представництво Групи AFD, яке зможе надавати фінансову і технічну підтримку українським підприємствам. Угоду було підписано  під час візиту української делегації на чолі із Президентом України Володимиром Зеленським у Париж.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео