Миколаїв Інформ

В університеті Вінниці відбулося відкриття археологічного музею

В університеті Вінниці відбулося відкриття археологічного музею
227140 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського чотирнадцятого грудня відбулося урочисте відкриття нового археологічного музею. Демонструють тут пам’ятки древніх культур. Студенти університету самостійно шукали їх протягом останній шістдесяти років. Найунікальнішою знахідкою закладу є посудина для збирання та зберігання хлібних злаків. Науковий склад навчального закладу запевняє, що чаші близько шість з половиною тисяч років. Її висота становить вісімдесят сантиметрів.

 

 Загалом, у музеї представлені артефакти, які збирали студенти та викладачі історичного факультету. Ініціативу створити культурно-освітній куток в університеті проявила ректорка Наталія Лазаренко та декан істориків Юрій Зінько.

 

Предмети, що знаходили на розкопках зазвичай передавали у власність держави, проте ті, що були не цілі вирішили зберегти та реставрувати. Серед унікальних пам’яток є матеріали зі слов’янських часів. А також багато знахідок з доби трипільської та черняхівської культур. Знаходили знаряддя праці, зброю та кам’яні статуї. Усі артефакти розмістять по залах у хронологічному порядку.

Коштом, меценатів хочуть удосконалити музейний простір та відновити унікальні пам’ятки культури. Серед покровителів є і голова Вінницької державної обласної адміністрації – Сергій Борзов.

 

Раніше археологічного музею не було на базі жодного університету України.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео