Миколаїв Інформ

Пільги для дітей із числа ВПО при зарахуванні до закладів дошкільної освіти

Пільги для дітей із числа ВПО при зарахуванні до закладів дошкільної освіти
396841 ПЕРЕГЛЯДІВ
 
?Пільги для дітей із числа внутрішньо переміщених осіб при зарахуванні до закладів дошкільної освіти
 
Нещодавно на ? електронну адресу Бердянського місцевого центру з надання БВПД звернулась давня клієнтка, пані Анастасія.
Анастасія є мешканкою міста Бердянськ, яка разом з маленькою донечкою, була змушена тікати з рідного узбережжя Азовського моря через окупацію військами рф☠️.
 
Зараз Анастасія разом з дитиною знайшла собі прихисток на Закарпатті. Жінка знайшла постійну роботу і перед нею постало питання влаштування дитини у дитячий садок. Молода мати звернулась до дошкільного закладу, проте завідувач установи  повідомила, що жодних пільг для дітей із числа внутрішньо переміщених осіб немає і зарахування буде відбуватись в порядку черги. 
 
?Статтею 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» визначено, що внутрішньо переміщена особа має право на влаштування дітей у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади. 
 
❗Дійсно, зарахування дітей до державного (комунального) закладу дошкільної освіти здійснюється керівником такого закладу протягом календарного року на вільні місця у порядку черговості надходження заяв про зарахування. Заява про зарахування подається особисто одним із батьків або іншим законним представником дитини.
 
?Однак, відповідно до пункту 10 постанови Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 року № 305 зі змінами від 27 січня 2021 року № 86 на першочергове зарахування до державних (комунальних) закладів дошкільної освіти  мають право, зокрема, діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
 
До заяви про зарахування дитини до закладу дошкільної освіти додаються:
?копія свідоцтва про народження дитини;
?медична довідка, видана відповідно до статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», разом з висновком про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти;
?за наявності — копія документа, що підтверджує право на першочергове зарахування дитини (довідка ВПО).
 
У разі коли право на першочергове зарахування не підтверджено, дитина зараховується до державного (комунального) закладу дошкільної освіти на загальних підставах.
 
?Також відповідно до пункту 10 статті 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»  Діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, які навчаються у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
 
❗Проте однією із проблем батьків малечі є те, що право на першочергове зарахування мають ВСІ діти з числа внутрішньо переміщених осіб та діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, яких у 2022 року виявилось набагато більше, а ніж місць у  дитячих садках.
 
 

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео