Миколаїв Інформ

У педагогічному університеті відбулася презентація книги Радомира Мокрика «Бунт проти імперії: українські шістдесятники»

У педагогічному університеті відбулася презентація книги Радомира Мокрика «Бунт проти імперії: українські шістдесятники»
345777 ПЕРЕГЛЯДІВ

17 травня 2023 р. У Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка відбулася презентація книги історика Радомира Мокрика «Бунт проти імперії: українські шістдесятники». Захід організувала кафедра історії України (завідувачка – професорка Людмила Бабенко) за сприяння депутатки Полтавської обласної ради Яніни Барибіної. Модерував захід професор Юрій Волошин.

На зустріч з істориком, науковим працівником Інституту східноєвропейських студій на філософському факультеті Карлового університету в Празі завітали здобувачі освіти ОП «Історія та археологія», «Середня освіта (історія)», «Журналістика», викладачі кафедр історії України, журналістики. Попередній анонс дав змогу приєднатися багатьом студентам та зацікавленим читачам в режимі онлайн.


Під час презентації Радомир Мокрик розповів, що його книга стала результатом тривалої роботи з історичними джерелами, а головне – бесід з самими представниками покоління шістдесятників. Спираючись на спогади Івана Дзюби, Євгена Сверстюка, документальні свідчення, автор відтворив атмосферу часів хрущовської «відлиги», показав як в умовах  тоталітарного режиму Радянського Союзу сформувалася когорта інтелектуалів, яка спиралася і в житті, і в творчості на свою національну ідентичність.

Акцентувавши увагу на тому, що книга написана передусім про людей, які стали обличчям епохи, Радомир Мокрик розповів про різні епізоди свого знайомства з Іваном Дзюбою, про лекцію Євгена Сверстюка та «глуху» аудиторію, згадав інших відомих шістдесятників: Ліну Костенко, Василя Симоненка, Івана Драча та ін. Івана Світличного історик називав «Facebook шістдесятників», адже йому вдавалося консолідувати навколо себе найцікавіших людей того часу.

Під час розмови згадували і доцента кафедри журналістики Сергія Шебеліста, який зараз несе військову службу в ЗСУ. Сергій Вікторович у журналі «Рідний край» опублікував розлоге інтерв’ю з Євгеном Сверстюком, тим самим дав поштовх до вивчення шістдесятництва у контексті Полтавщини.

Радомир Мокрик поділився з аудиторією планами на хронологічне продовження дослідження, щоб показати героїв своїх студій у різних історичних і суспільно-політичних ситуаціях. У студентів і викладачів виникло багато запитань, які завдяки майстерному модеруванню Юрія Волошина трансформувалися в цікаві діалоги, коментарі. Зокрема здобувачів освіти цікавили рефлексії чеських студентів на описані в книзі історичні події, творчість українських шістдесятників

Презентація завершилася спільним фото. Усі охочі могли придбати книгу, отримати автограф автора і задонатити на придбання кавдрокоптера Mavic 3 для третьої штурмової бригади.

По завершенню зустрічі на факультеті історії та географії Радомир Мокрик разом з Людмилою Бабенко та Яніною Барибіною взяли участь у телевізійній програмі Полтавської студії ІРТ, після чого історика очікувало засідання читацького клубу міської бібліотеки-філії  № 4, яку також модерував проф. Юрій Волошин.

 
 

 

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео