Миколаїв Інформ

ВАЙБЕР-ЧАТИ, МІТИНГИ ТА ДЕЗІНФОРМАЦІЯ. АНТИВАКЦИНАТОРИ В УКРАЇНІ: ХТО ВОНИ І ЧИМ ЗАГРОЖУЄ ЇХНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ?

ВАЙБЕР-ЧАТИ, МІТИНГИ ТА ДЕЗІНФОРМАЦІЯ. АНТИВАКЦИНАТОРИ В УКРАЇНІ: ХТО ВОНИ І ЧИМ ЗАГРОЖУЄ ЇХНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ?
244161 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після введення владою обмежень пов’язаних із погіршенням епідемічної ситуації в Україні, різко зросла кількість протестувальників, яка веде активну боротьбу із запровадженими карантинними та протиепідемічними заходами.

Агресивний штам "Дельта" стрімко встановлює нові рекорди захворюваності та смертності. В інтерв’ю з Радіо Свобода головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів: "Зараз ті країни, де реєструється спалах "Дельти", показують, що переважні відсотки смертності, переважні відсотки важкого перебігу (це майже 98-99 відсотків), то це серед невакцинованого населення", а також додав, що «Дельта» має більшу кількість вірусних часточок (в порівнянні з вже знайомим всім вірусом), тому інфіковані цим штамом пацієнти набагато заразніші і частіше потребують госпіталізації.

Незадоволені введеними обмеженнями карантину, проводять активну антивакцинаторську кампанію проти щеплень та порушують введені обмеження. Вони залучають всі можливі засоби: поширення фейкової інформації, антинаукових статей, створення спеціальних чатів і навіть звинувачують мера столиці Віталія Кличка в роботі на "тіньовий світовий уряд".

Як «Антиваки» обходять карантинні обмеження?

1.    Створюють сайти де пропонують юридичну допомогу, а також "бази юридичних знань по протидії незаконним карантинним обмеженням в Україні";

Такі сайти допомагають прихильникам антивакцинації знайти «законні» підстави не робити щеплення, не носити маски, не дотримуватись карантинних обмежень, тощо. Таких сайтів в мережі, на жаль, безліч.

2.    Активно рекламують пабліки в соц. мережах з місцями, куди можна піти не маючи COVID-сертифіката;

Створення сайтів, не єдиний елемент протесту. Реклама пабліків та постинг публікацій із місцями де вас пропустять без сертифіката. Яскравим прикладом є інстаграм-паблік "Вільні. Куди піти без обмежень". На сторінці активно публікуються карти багатьох закладів, кафе та ресторанів, спортзалів, магазинів та навіть послуг, куди можна потрапити не маючи COVID-сертифікату. Також створюються численні лозунги в підтримку свободи людських вибору, прав та волі. На вищезгаданому сайті є карти багатьох міст, серед яких: Київ, Одеса, Львів, Вінниця, Маріуполь, Бровари, Ірпінь. Фастів, Луцьк та  Івано-Франківськ.

3.    Створюють групи та канали на яких займаються антивакцинаторською пропагандою;

Антивакцинаторами створено сотні груп та каналів в таких мережах як фейсбук, інстаграм, телеграм тощо. Головною їх цілюю є комунікація між учасниками, вкид завідома неправдивої та непідтвердженої інформації. Трапляються навіть абсурдні коментарі, так учасниця чату "Вакцинація – вільний вибір" написала, що мер Києва Віталій Кличко працює на "глобалістів".

4.    Проводять мітинги;

3 листопада, біля будівлі Верховної Ради України було проведено зібрання  кількох сотень людей, які вимагали негайно припинити «примусову» вакцинацію та скасувати обмеження «червоної зони». Проїжджа та частина пішохідної частини вулиці Грушевського була переповнена мітингувальниками. Всі учасники прийшли без масок та інших індивідуальних засобів захисту.

Чим загрожує така діяльність суспільству?

Перш за все, поширення фейків про «шкоду» щеплень проти коронавірусу та численних маніпуляцій вони формують антивакцинаторські настрої в країні. Іншими словами, дезінформуючи суспільство про «шкоду» вакцинації, заперечуючи існування коронавірусної хвороби, такі угрупування всіляко перешкоджають діяльності влади та медицини, спрямованої на зниження кількості захворювань та смертей, а й не дають  українцям крокувати в цивілізованому, європейському напрямі розвитку.

Здебільшого, саме невакциновані громадянами ризикують бути госпіталізованими та тяжко переносити хворобу, наголошують у Міністерстві охорони здоров’я.

 

 

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео