Миколаїв Інформ

В Україну із США передадуть картину, викрадену під час Другої світової

В Україну із США передадуть картину, викрадену під час Другої світової
174103 ПЕРЕГЛЯДІВ

Полотно Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною" викрали із Дніпропетровського художнього музею. Згодом воно опинилось у Америці. 

Останні 30 років картина була у власності однієї американської родини. Завдяки її співпраці зі спецслужбами витвір мистецтва повернеться на Батьківщину.

Загалом до операції були залучені дипломати, Служба зовнішньої розвідки України, ФБР, Держдеп та прокуратура округу Колумбія. Наразі це перший вдалий випадок співпраці США та України щодо повернення культурної спадщини.

“Ми зібрали всі наявні на сьогодні документи з фондів музею й довели американській стороні, що це наш експонат. До цього часу в музеї зберігається каталог довоєнних часів, книга надходження експонатів. Є й записка, датована 17 липня 1942 року: у ній йдеться,  що сім картин, зокрема, й полотно Паніна, тимчасово вилучені німецьким офіцером і будуть незабаром повернені. Однак цього не сталося”, – розказала  директорка Дніпропетровського художнього музею Тетяна Шапаренко.

На картині зображена сцена XVI століття: російський цар Іван IV, відомий як Іван Грозний, виїжджає із кремлівських воріт.

 Усього із Дніпропетровського художнього музею за часи війни зникло 1002 картини. Ймовірно, їх відбирали  для “музею фюрера”, який планували відкрити у німецькому місті Лінц.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео