Миколаїв Інформ

Набувальна давність - як остання надія відстояти право власності на житловий будинок

Набувальна давність - як остання надія відстояти право власності на житловий будинок
16306 ПЕРЕГЛЯДІВ


До вашої уваги історія пані Любові, мешканки міста Гуляйполе, яка за допомогою адвоката, що співпрацює з системою безоплатної правової допомоги, домоглася визнання права власності на житловий будинок за набувальною давністю.


В далекому 1983 році пані Люба вийшла заміж за пана Валентина та мешкала разом з ним у приватному будинку в місті Гуляйполе. Нажаль, сімейне життя у подружжя не склалось й з 1992 року шлюбні стосунки фактично були припинені. З вказаного часу Валентин почав жити окремо, а Любов залишилась мешкати у будинку. Через деякий час Валентин помер, а пані Любов повторно вийшла заміж, змінила прізвище і продовжила разом з чоловіком проживати у будинку.

За час проживання у вищевказаній оселі, жінка, за свої кошти проводила поточні та капітальні ремонти, підтримувала будинок та прибудинкову територію у належному технічному та естетичному стані. Заявниця користувалась комунальними послугами та неодноразово укладала те переукладала договори на користування електроенергією, постачання холодної води та вивозу твердих побутових відходів й фактично вважала себе повноправною власницею житлового будинку.


У 2015 році стало відомо, що будинок, який вона стільки років плекала, не зареєстрований у встановленому законом порядку та не має власника визнаного державою. Пані Любов була у розпачі, фактично, будинок в якому вона проживала більше 30 років та хотіла передати його у спадщину своїм дітям, на праві приватної власності їй не належав. Протягом наступних 5 років жінка намагалась вирішити дану проблему, але це не дало жодного позитивного результату.

Можливо, її питання так і залишилось невирішеним, якби вона не звернулась за правовою допомогою до відділу «Гуляйпільське бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Під час зустрічі з клієнтом фахівці Бюро з’ясували, що пані Любов добросовісно заволоділа даним будинком і продовжувала відкрито, безперервно володіти ним протягом тривалого часу, що є невід’ємними умовами на яких базується право власності за набувальною давністю. Тому єдиним можливим варіантом вирішення ситуації є звернення до суду з позовом про визнання права власності за набувальною давністю.


Пані Любов була пенсіонеркою й отримувала невелику пенсію, тож мала право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, що включила в себе складання документів процесуального характеру і представництво її інтересів у суді.


Бердянським місцевим центром видано доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги та  призначено адвокат Яковенко Олександра.

Вже незабаром Рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області було винесено позитивне рішення на користь клієнтки Місцевого центру. Суд визнав за нею право власності на житловий будинок за набувальною давністю, в результаті чого, жінка стала повноправною володаркою оселі.
Безвихідних ситуацій не існує, головне бажання їх вирішити. Система безоплатної правової допомоги працює на захист всіх і кожного.

За роз'ясненнями законодавства, юридичними консультаціями Ви можете звернутися:


Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8, тел. (06153) 4-89-42, скайп: berdyansk_center, ел. Адреса: [email protected].


Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35, ел.адреса: [email protected].


Більмацьке бюро правової допомоги – смт. Більмак, вул.Запорізька, 28-А, е-mail: [email protected], (06147) 2-20-54;


Гуляйпільське бюро правової допомоги - м. Гуляйполе, вул. Соборна, 103, е-mail: [email protected], тел.: (06145) 4-25-14; (066) 29-69-287; (095) 94-78-369;

Пологівське бюро правової допомоги - м. Пологи, пров. Некрасова, 2, е-mail: [email protected], тел.: (06165) 2-21-25;


Приморське бюро правової допомоги - м.Приморськ, вул. Централна, 26, е-mail: [email protected], тел.: (06137) 7-45-14;


Чернігівське бюро правової допомоги - смт.Чернігівка, вул. Соборна, 448, е-mail: [email protected], тел.: (06140) 9-11-97.


або зателефонувавши за номером телефону гарячої лінії 0 800 213 103
(цілодобово та безкоштовно).

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео