Миколаїв Інформ

Український контент: Чи є місце культурі у сучасних ЗМІ?

Український контент: Чи є місце культурі у сучасних ЗМІ?
14660 ПЕРЕГЛЯДІВ
Радіо «Сковорода» вбачає своєю концепцією формувати класичне уявлення того, що українське є модним та прогресивним. Формат ефіру наразі дуже вільний, бо вести програму може людина, яка має що сказати слухачам. Українське, на думку засновників, має «стати модним». Формат радіостанції – розмовний з музичним супроводом. Мистецтво в радіомовленні є одним із напрямків, але не головним. Наприклад, програма «А про шо там?» розповідає про кіно зі змістом. Автори обирають цікавий фільм й аналізують його проблематику. Слухачі на основі аналізу фактів, подій та явищ створюють ширшу картину відчуттів й образів, які хотіли донести режисери. Контент дає змогу збагнути сучасні тенденції розвитку у сфері кіно. Також у програмі існує жанр радіоінтерв’ю, де ведучі обговорюють сценарій та важливі теми кіноіндустрії. Радіожурналіст в інтерв'ю виступає у кількох ролях: він автор запитань, виконавець, організатор і значною мірою режисер передачі. Підкаст «Слова невинні» з Вікторією Лавриненко, який присвячений літературним рекомендаціям відкриває можливість популяризувати такий жанр, як мистецтво та розвинути критичне мислення. Ще один підкаст, який направлений на мистецтво «Ukrainian Live» розповідає про українську музику на світових платформах у жанрі радіовиступу. Організатор радіовиступу визначає тему, окреслює її зміст, тривалість виступу перед мікрофоном. Нерідко теми пропонує доповідач — носії важливої та цікавої для слухачів інформації. З допомогою радіовиступів також реалізується свобода слова, плюралізм думок. Тож бачимо, що радіо «Сковорода» має часткове направлення у сфері мистецтва. Автори цих підкастів використовують огляд, рецензії та інтерв’ю.
Мистецькій сайт «Театрально-концертний Київ» висвітлює театральні та культурні події. Читач може ознайомитися з рецензіями та цікавими персонами із театрального життя. Більшою мірою «Театрально-концертний Київ» слугує для того, щоб анонсувати театральні постановки, концерти, фестивалі, мистецькі акції, виставки, новинки кінопрокату, циркові програми тощо. На сайті окрім головних рубрик є також розділ новини, де пишуть актуальну інформацію із життя кіно, арту, музики та театру. Також усі ці новини містяться на сайті довгий час у вигляді архіву з яким може ознайомитися кожен читач. Усі матеріали написані українською мовою. Спочатку «Театрально-концертний Київ» виходив у вигляді журналу, але потім редактори почали працювати над створенням електронної версії, яка у зручному режимі інформує про усі культурні події Києва. Таку ідею підтримав Український культурний фонд. Сайт є інформаційний, з яскравими публікаціями та заголовками. Інформація, яку надає електронний «Театрально-концертний Київ» розрахований на різновікову аудиторію. Анонси публікуються кожного дня, навіть містить календар по якому людина може подивитися актуальні мистецькі події на наступні дні. Тематика публікації: мистецьке життя столиці, прем’єри та концерти, ювілеї й бенефіціанти, виставки та новинки кіно. Завдання: в легкому та доступному форматі інформувати суспільство про цікаві культурні події столиці, щоб люди знайомилися з персонами із мистецького життя та не забували, що культура відіграє велику роль у формуванні нації.
Сайт «Театрально-концертний Київ» містить у собі такі рубрики, як: «Прем’єра», «Персона», «Подія», «Антракт», «Дітям», «Афіша». Також на сайті є актуальні новини у сфері мистецтва.
Рубрика «Прем’єра» містить у собі матеріали з цікавими заголовками: «Комедія несмішного часу», «Слідкуйте за рівнем ендорфінів», «Вистава-прощання?», «Спектакль у смартфоні», «Казка в казці». Останній матеріал «Комедія несмішного часу був опублікований 13 листопада 2020 року, а попередній 27 жовтня. Тож бачимо, що матеріали в цю рубрику публікуються періодично, згідно з початком видатної прем’єри. Тематика: театрально-концертні вистави столиці. Матеріали написані у жанрі анотації до вистави. Автори публікацій повідомляють читача про те, хто буде виступати та де, характеристика прем’єрної вистави та в чому її унікальність. Ця рубрика дає змогу йти в ногу із культурним життям та більше дізнатися про дійство до прем’єри, яку будуть обговорювати усі цінителі культурного життя.
Рубрика «Персона» містить у собі такі матеріали, як «Актора тримає творча робота», «Шукаємо свого Шопена», «Театр – це завжди сучасно», «Ніжність – опора в період хаосу». Як бачимо, що назви не звичайні, які закликають до прочитання. Остання публікація була опублікована 15 жовтня, а попередня 1 жовтня. Тож бачимо, що матеріали у цю рубрику публікують не так часто, як хотілося. Ця рубрика розповідає читачеві про цікавих персон із кіноіндустрії, театру, живопису, музики та інших діячів культури. Матеріали написані зазвичай у жанрі інтерв’ю, але є й монологи цікавої людини, яка розповідає про себе. Зазвичай інтерв’ю про шлях персони до його творчості й здобутих результатів.
Рубрика «Подія» містить у собі цікаві публікації із заголовками: «Якось воно буде...», «Польсько-українські музичні діалоги», «Зачаровані генієм», «Драматург на шляху до сцени». Останній матеріал був опублікований 28 жовтня, а попередній 26 жовтня, тож визначеної періодичності, як бачимо, немає. Матеріали розповідають про визначні події у мистецькому житті, наприклад, про нагороди п’єсам, видавництво книги, успішний виступ актора, музичні зустрічі й так далі. У рубриці «Подія» зазвичай присутні статті, анонси та рецензії.
Рубрика «Антракт» увібрала у собі такі публікації, як «На п’єдесталі соцмереж», «З ювілеєм зачекаємо», «Електронному архіву бути» і так далі. Остання публікація стоїть під датою 7 вересня, а попередня 22 липня, як бачимо, що у рубрику матеріали публікують дуже рідко. Рубрика містить у собі інформаційні повідомлення про інновації в культурному житті, а також присутні побажання та привітання культурним діячам.
Рубрика «Дітям» містить у собі такі публікації, як «Перший крок у музичне мистецтво», «Комедія жахів для...малечі», «Казка просто неба», «Чекайте на Чарлі вдома». Рубрика відрізняється від усіх інших, бо інформація публікується суто для маленьких поціновувачів мистецтва. Матеріали анонсують події на які можна сходити найменшим та пишуть у вигляді огляду тих чи інших вистав, мистецьких заходів, які будуть цікавити дітей.
Рубрика «Афіша» зроблена у вигляді календаря за яким можна проглянути найближчі театральні та концерні події, які написані у жанрі анонсу.
Засоби масової інформації мають важливе значення не лише для політичного, економічного, соціального життя суспільства, а й такого чутливого і складного середовища як сфера культури. Сьогодні ЗМІ як джерело формування культури – могутній агент соціалізації. І для цього важливо, щоб українські медіа активно працювали в культурологічній царині: «Культуру своєї країни потрібно завжди розшифровувати, хтось має бути її терплячим хронікером. А бути такими спостерігачами й розповідати світові про те, що відбувається в культурі найкраще зможуть журналісти». Водночас на практиці часто спостерігаємо ситуацію, коли засоби масової інформації відводять пріоритетне місце не публікаціям культурного спрямування, а іншим явищам, автоматично вважаючи культуру «немодною», «неформатною», «несерйозною».

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео