Миколаїв Інформ

Право на житло: відстояти компенсацію військовому допомогла юристка системи БПД Миколаївщини

Право на житло: відстояти компенсацію військовому допомогла юристка системи БПД Миколаївщини
279118 ПЕРЕГЛЯДІВ

Через зміну місця проходження служби чоловік ледь не лишився грошової компенсації на придбання житла у розмірі близько 850 тисяч гривень. Вирішити проблему допомогла юристка Миколаївського місцевого центру з надання БВПД Вікторія Пазурчик.
До Місцевого центру звернувся чоловік з доволі нетиповою ситуацією, він сам є учасником бойових дій, окрім цього має статус внутрішньо переміщеної особи. Ще у 2018 році він вирішив скористатись своїм правом на отримання компенсації на придбання житла, відтак звернувся з цим питанням до міської ради. І вже в грудні 2018 року рішенням відповідної комісії чоловікові було призначено грошову компенсацію у розмірі близько 850 тисяч гривень. Здавалося, що тепер залишилося лише трохи почекати й проблема із житлом була б вирішена, однак не так сталося як гадалося.
Зважаючи, що чоловік є діючим військовослужбовцем, що зумовлює необхідність періодичної передислокації відповідно до потреб держави, через рік він був направлений для проходження служби в інше місце. У зв’язку з чим довелось змінити місце реєстрації як внутрішньо перемішеної особи та стати на облік в місті, де проходить службу.
На початку 2021 року чоловік звернувся до міської ради, щоб дізнатися коли ж буде перерахована призначена компенсація, і раптом дізнався, що комісія своїм рішенням відклала йому виплату. Мотивуючи це тим, що він здійснив перереєстрацію фактичної адреси проживання, а питання виплати грошової компенсації внутрішньо перемішеним особам, які змінили проживання законодавчо неврегульоване.
За справу взялася начальниця відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Миколаївського місцевого центру з надання БВПД Вікторія Пазурчик, яка ретельно вивчила обставини справи та встановила, що розв’язати проблему у позасудовому порядку не видавалось можливим. Відтак юристка підготувала адміністративний позов до суду, в якому зауважила на тому, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Алгоритм та правові аспекти забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України передбачені двома порядками, які затверджені Постановою КМУ від 18.04.2018 №280, а саме:
• Порядок умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України;
• Порядок виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.
І жодним з них не передбачено призупинення або відмову у виплаті вже призначеної компенсації, в тому числі зі зміною місця проживання.
Під час розгляду справи суд взяв до уваги зазначені доводи та своїм рішенням визнав протиправним та скасував рішення комісії виконавчого комітету міської ради про відкладення питання перерахування грошової компенсації. Таким чином юристка системи БПД Миколаївщини допомогла захистити законні права та інтереси клієнта.

Справа №400/2695/21

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео