Миколаїв Інформ

Арутюнян Еміль Карленович: за сприяння меценатів та на благо жителів у Дніпрі відкриваються все нові храми

Арутюнян Еміль Карленович: за сприяння меценатів та на благо жителів у Дніпрі відкриваються все нові храми
9371 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дніпро по праву можна вважати одним з найбільш розвинених міст в Україні. І мова йде не лише про економіку, але й про медицину, культуру та духовність. Саме останнім дуже активно опікуються відомі меценати за допомоги волонтерів та звичайних небайдужих громадян. Відкриттям нових храмів та реконструкцією занедбаних церков та монастирів активно займаються постійні благодійники Еміль Арутюнян та Олександр Петровський. За їхньої ініціативи нещодавно була відкрита нова, найбільша у Східній Європі Вірменська церква.

Відкриття Вірменської церкви: заслуга та участь Арутюняна Еміля Карленовича


Вірменська спільнота в Україні та Дніпрі загалом дуже потужна та численна. Саме тому представникам Православної церкви було дуже важливо побудувати великий храм, що буде належати саме до цієї гілки Православ’я. Така ідея з’явилася ще багато років тому, однак через брак коштів будівництво постійно відкладалося. Згодом, розпочавши процес побудови церкви у 2003 році, його призупинили знову ж таки через нестачу фінансових ресурсів. Лише коли до справи долучився дніпровський підприємець та меценат Еміль Арутюнян, справа пішла набагато швидше: фактично протягом 3 років була проведена вся основна робота з будівництва церкви, і нещодавно вона була урочисто відкрита.
Відкриття та освячення Вірменської церкви було настільки важливою справою, що задля цього чекали на приїзд патріарха всіх православних вірмен Гарегіна ІІ. Саме йому випала честь освятити та вперше правити службу у новій Церкві святого Григора Лусаворича. Урочисте відкриття та освячення відвідали представники різних релігійних спільнот, були навіть гості з Ватикану та інших православних та католицьких країн. Звичайно, представники Української та Вірменської православних церков також не пропустили цю подію. Запрошені були представники місцевої влади, діячі культури, меценати та волонтери.
Почесними гостями стали і ті, хто доклав чимало зусиль до створення церкви. Це меценати Еміль Арутюнян та Олександр Петровський. Разом з усіма вони взяли участь в урочистому молебні, а згодом були удостоєні особистої подяки від найвищих церковних чинів.

Арутюнян Еміль Карленович: Почесні відзнаки за благодійність


Старання благодійників задля розвитку православ’я не залишаються невідзначеними. Протягом багатьох років, окрім слів подяки, Еміль Карленович, а також Олександр Петровський і співробітники та волонтери фонду «Солідарність» отримували чимало нагород від міської та обласної влади, а також керівництва УПЦ. Зокрема, Еміль Карленович отримав орден Патріарха Київського і Всія Русі-України Святого Архістратига Михаїла ще 2006 року, оскільки вже тоді багато працював на благо церкви, був активним меценатом у суспільному та культурному житті.
Трохи пізніше, також з рук Патріарха меценат отримав орден «За жертовність і любов до України». Після окупації частини території України Росією та початком бойових дій на сході держави Еміль Арутюнян розширив свою благодійну активність і розпочав допомогу українській армії. За це Президент України вручив йому нагороду «За гуманітарну участь в антитерористичній операції» у 2016 році. Кілька подяк та нагород меценат отримав і від керівництва Української Православної Церкви.
Незважаючи на велику кількість нагород не це є головним стимулом для благодійності. Надалі Еміль Карленович у тісній співпраці з Благодійним фондом «Солідарність» та особисто його президентом Олександром Петровським продовжує активно допомагати фронту, сприяти розвитку православ’ю та опікуватися медициною, освітою та культурою, оскільки є справжнім патріотом свого краю.

Теги: Арутюнян Еміль Карленович,Еміль Карленович Арутюнян

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео