Миколаїв Інформ

Новий "пакунок малюка": як держава допомагає новонародженим.

Новий "пакунок малюка": як держава допомагає новонародженим.
26343 ПЕРЕГЛЯДІВ

1 вересня 2020 року на офіційному сайті Міністерства соціальної політики була опублікована пілотна ініціатива з монетизації так званого «пакунку малюка». Опублікований публічний договір запрошує заклади торгівлі взяти участь в проекті і тим самим підтримати «соціально важливу справу». В чому полягає ця монетизація і що зміниться для українських молодих сімей після її введення?

З чого все почалося?

«Пакунок малюка» - це одноразова соціальна допомога для новонародженої дитини, що налічує 25 позицій різноманітних дитячих речей, від підгузків до пледів та матраців.

Заснована у 2018 році, ініціатива діяла недовго, навесні 2020 проект був заморожений. Основна проблема полягала у тендері – його виграла компанія «Професійні закупівлі». Інші учасники тендеру звернулись до Антимонопольного комітету зі скаргою, і виявилось, що запланована ціна пакунку не відповідає дійсності. Пакунок мав коштувати близько п’яти тисяч гривень, в той час як справжня його ціна не догодила і до чотирьох. Окрім того, була відзначена низька якість товарів, що входили до пакунку. Представники влади також відзначили гостру нестачу пакунків та повну їхню відсутність у деяких областях.

Пізніше, для тих хто не отримав допомогу у 2020 році була введена грошова компенсація у сумі п’яти тисяч гривень.

І ось, 29 липня 2020 року проект вийшов на новий рівень – монетизація допомоги новонародженим.

В чому ж таки полягає ініціатива?

Відтепер молоді батьки, а також ті, хто не отримав пакунок в 2020 році, мають оформити спеціальний рахунок в ПриватБанку з обмеженим режимом використання. Тобто гроші з цього рахунку можна буде витратити виключно на дитячі товари в торгівельних мережах та інтернет-магазинах, що підписали договір з Мінсоцполітики.

За умовами договору до доступного переліку товарів відносяться засоби догляду за дітьми та дитячі засоби гігієни, дитячий одяг, взуття, харчування, посуд, іграшки, текстиль, а також товари для породіль.

Заклад в свою чергу зобов’язується забезпечити можливість безготівкового розрахунку та належну якість товарів. Додаткові комісійні збори, непередбачені послуги та продаж через третіх осіб заборонені.

Витратити кошти можна протягом 12 місяців після отримання, а перелік доступних закладів буде опублікований на офіційному сайті Мінсоцполітики.

В чому плюси?

Тепер батьки самі вирішують як, коли і на що витрачати кошти. Тобто, отримані гроші можна витратити за практичною необхідністю, адже фізичний «пакунок малюка» мав стандартне наповнення і не враховував індивідуальні потреби дитини.

Хто за цим слідкуватиме?

Аби гроші були витрачені за призначенням, з цього соціально рахунку буде доступна оплата ТІЛЬКИ дитячих товарів. Однак процес не буде пущений на самотік, Приватбанк та Мінсоцполітики контролюватимуть процес, а торгівельні представники, в свою чергу, надаватимуть Міністерству поквартальні звіти.

Як оформити допомогу?

  1. Звернутися до Приватбанку та оформити з ними договір; Там ви отримаєте спеціальний рахунок та картку;
    2. Звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення з пакетом документів, що включає копію свідоцтва про народження, документи, що засвідчують постійне проживання або посвідчення біженця, копію ідентифікаційного коду та довідку з пологового будинку про неотримання одноразової допомоги. Якщо дитина знаходиться під опікою або у патронатній родині – необхідні документи, що засвідчують це.

Як приєднатися до ініціативи? ( для закладів торгівлі)

   1. Заклад торгівлі має надіслати на адресу Мінсоцполітики підписану у двох примірниках додаткову угоду про приєднання до публічного договору разом із документами, перелік яких визначено постановою. Договір можна знайти на офіційному сайті Міністерства соціальної політики.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео