Миколаїв Інформ

Україна-США: нові можливості для оборони

Україна-США: нові можливості для оборони
366243 ПЕРЕГЛЯДІВ

Одним з досить помітних результатів візиту президента України Володимира Зеленського в США є, безумовно, домовленості, кінцева мета яких – зміцнення безпеки української держави.

Центр в TELEGRAM: https://t.me/mediarnbo

Центр в FACEBOOK: https://www.facebook.com/mediarnbo

Несподівану обіцянку від президента Сполучених Штатів щодо отримання Україною летальної зброї, в тому числі систем «Джавелін», підтверджено в підписаній обома сторонами спільній заяві. І реакція Росії з’явилася моментально – РФ почала говорити про ембарго на поставки зброї в Україну. І спікер Кремля Дмитро Пєсков почав тут же лякати «загостренням внутрішньоукраїнського конфлікту» на Донбасі…

Це означає, що подібні офіційні документи навіть мовою дипломатії, а досить прямо говорять про те, що США не збираються «кидати» Україну перед лицем триваючої гібридної війни з Росією. А адже в багатьох російських ЗМІ останнім часом ця теза звучала досить голосно, хоча і подавався в абсолютно непередбачуваних інтерпретаціях.

Проте, в певною мірою, досягнуті домовленості в сфері безпеки вже роблять візит Зеленського в США досить результативним.

Крім досягнутих домовленостей між президентами з низки інших питань, які можна прочитати в опублікованому тексті заяви, одним з цілком відчутних результатів цієї зустрічі є підписання трьох угод між державним концерном «Укроборонпром» і трьома провідними компаніями США про співпрацю в царині військових програм, розробок і досліджень. А саме: Harris Global Communications Inc., яка є частиною одного зі світових лідерів оборонних розробок в галузі зв’язку, L3Harris Technologies, Global Ordnance, яка є найбільшим постачальником зброї, боєприпасів і додаткового устаткування, і Day & Zimmermann – провідним постачальником боєприпасів і пристроїв військового призначення. Причому з Day & Zimmermann – це ще й створення в Україні нових виробничих потужностей в сфері оборонної промисловості із залученням іншого іноземного капіталу – тобто додаткових сум інвестицій…

Крім того, в рамках цього візиту також досягнуто домовленостей про співпрацю з провідною американською військово-промисловою корпорацією – Lockheed Martin Corporation в області оборонно-промислового комплексу. Які саме – поки невідомо, проте цей «гігант» ніколи не розмінюється на дрібниці.

Причому слід також звернути увагу на загальну суму підписаних оборонних контрактів – 2,5 млрд. доларів США.

Вищевикладене, очевидно, говорить про те, що пропонуючи Україні умовну «рибу», Джо Байден всіляко сприяє тому, щоб у нашої країни з’явилися певні потужності, які дозволять ловити її самостійно.

Іншими словами, американський президент допомагає нам у створенні нового оборонно-промислового комплексу.

Причому, абсолютно так само, як і у випадку з переходом до «практичної частини» Меморандуму між Україною та Великобританією про спільне проектування і будівництво військових кораблів в обох країнах, а також будівництві інфраструктури Військово-Морських Сил України. Тут мова йде про суму 1,7 мільярда фунтів стерлінгів, що відповідає 2,35 млрд. доларів США.

Що би не намагалися з цього приводу говорити російські політтехнологи і кремлівські зливні бачки типу Кисельова і Скабеевой, подібні спільні кроки фактично підтверджують серйозність намірів США допомогти нам сьогодні в збереженні свого суверенітету і територіальної цілісності. Сьогодні.

А завтра? Завтра ми обов’язково будемо говорити про проблему російської ядерної зброї, розміщеної в окупованому українському Криму і про деокупацію Донбасу.

І – так, ніхто не говорить, що вкладені кошти, включаючи додаткову суму в 3 млрд. доларів, які обіцяє Ексімбанк США, в рамках стратегічного партнерства двох країн, нам просто подарують.

З іншого боку, контроль за цільовим використанням вкладених коштів та ефективністю їх використання, допоможе нам максимально виключити корупційну складову. А значить – ще на крок наблизити нашу країну до того образу ефективного союзника, яким Україна може стати як для США, так і для всього цивілізованого світу.

 

Андриа Лорткіпанідзе,

Інформаційно-аналітичний центр національної безпеки України

ДЖЕРЕЛО

Теги: Джо Байден, Володимир Зеленський,зустріч,оборонні контракти,Harris Global Communications Inc.,Global Ordnance,Day & Zimmermann,Lockheed Martin Corporation

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео