Миколаїв Інформ

Безоплатне отримання земельної ділянки: порядок і процедура

Безоплатне отримання земельної ділянки: порядок і процедура
229027 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Отримати ділянку землі можна в будь-якому регіоні країни незалежно від місця проживання. Насамперед потрібно знайти вільну земельну ділянку, визначитись із її цільовим призначенням та орієнтовними розмірами. Для цього можна звернутися до відповідних органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування, які здійснюють розпорядження землями державної чи комунальної власності, або скористатись Публічною кадастровою картою України",  - зазначає Тарас Грень, начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).
Наступним етапом є подання клопотання (ч. 6 ст. 118 ЗК України). Громадянин, який бажає отримати земельну ділянку, повинен подати клопотання про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність. Клопотання подається :
- до сільської, селищної, міської ради – щодо земель комунальної власності, які розташовані в межах населеного пункту;
- до районної державної адміністрації – щодо земель державної власності поза межами населених пунктів;
- до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру та її територіальних органів щодо земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів.
Орган, якому ви подали клопотання, має один місяць для розгляду.
Етап 3 - замовлення розроблення проекту землеустрою у землевпорядній організації шляхом укладення відповідно договору з чітким визначенням вартості та строків виконання робіт. Безпосереднім виконавцем може бути лише особа, що має сертифікат інженера-землевпорядника, яка і визначить точні межі земельної ділянки, їх геодезичні координати, встановить межові знаки та складе кадастровий план земельної ділянки.
Потому здійснюється реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі. Для цього необхідно звернутися до територіального органу Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки із:
- заявою про внесення відомостей до Державного земельного кадастру (реєстрацію земельної ділянки);
- оригіналом документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;
- документацією із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.
Державний кадастровий реєстратор протягом 14 робочих днів розглядає подані документи та на підтвердження державної реєстрації видає заявнику безоплатно витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, в якому зазначаються відомості внесені до Поземельної книги, зокрема, кадастровий номер. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки.

Наступний етап - затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Для цього необхідно надати до місцевої ради або територіального органу Держгеокадастру:
- клопотання про затвердження проєкту землеустрою;
- екземпляр погодженого проєкту землеустрою;
- витяг з Держземкадастру про земельну ділянку.
Рішення про затвердження проєкту землеустрою є одночасно рішенням про передачу земельної ділянку у власність чи у користування. У разі відмови органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду питання вирішується в судовому порядку.
І насамкінець потрібно зареєструвати право власності земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Її здійснюють центри надання адміністративних послуг, а також нотаріуси на підставі заяви та доданих до неї документів:
- документа, що посвідчує особу;
- засвідченої копії рішення про безоплатну передачу земельної ділянки;
- витягу із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
- документа, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно - в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Термін розгляду заяви - 5 робочих днів.
Після реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно ви стаєте повноправним власником земельної ділянки.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео