Миколаїв Інформ

Тюремне ув’язнення і його наслідки для наркозалежної людини

Тюремне ув’язнення і його наслідки для наркозалежної людини
144677 ПЕРЕГЛЯДІВ
Головним завданням держави у напрямі подолання наркоманії має бути не покарання, а безпека і лікування наркозалежних людей.
За експертними підрахунками в Україні щорічно за усі злочини, пов’язані з наркотиками, засуджується більш як 10 тисяч осіб. Як наслідок - збільшення тюремного населення та відповідних ризиків для здоров’я та безпеки як наркозалежних, так і соціуму, в який вони повертаються після ув’язнення. Тому не дивно, що у цивілізованому світі ізоляція від суспільства людей із залежністю є крайнім заходом. Натомість застосовується ліберальна політика боротьби з наркоманією.
Тюремне ув’язнення і його наслідки для людини коротко можна описати такими ризиками:
ризик розвитку хвороб
А саме: підвищений ризик зараження ВІЛ, гепатитом С та туберкульозом, інфекційними захворюваннями, а в умовах пандемії - COVID-19, що тягне за собою ширші наслідки для суспільства.
відсутність належної медичної допомоги
Тюремна ізоляція не дозволяє проводити нормальну реабілітацію та ресоціалізацію наркозалежних, на додаток, позбавляє спеціалізованої медичної допомоги.
продовження вживання наркотиків
Люди з наркозалежністю фактично продовжують вживати наркотики і за ґратами. Безконтрольне наркоспоживання у місцях позбавлення волі приносить більше шкоди здоров’ю, аніж за стінами в’язниці.
Вчинення повторних злочинів
Проблеми із соціальною адаптацією після звільнення часто штовхають на повторні злочини. Статистика свідчить, що більше половини засуджених в Україні вчиняють злочини знову.
Занурення у злочинну культуру
Занурюючись у тюремну субкультуру, наркозалежна людина часто ще більше криміналізується, стає і фізично, і морально нездоровою. Покарання у вигляді позбавлення волі повинно застосовуватись лише до тих правопорушників, які становлять високий ризик для суспільства.
Відрив від близького оточення
Перебуваючи в ув’язненні, наркозалежна людина втрачає всі шанси відновити і без того складні стосунки з рідними.
Для нас важливо, щоб громадськість змінила своє стереотипне ставлення до наркозалежних людей. Адже, реалізуючи сенситивний підхід по відношенню до наркоспоживачів, ми робимо суспільство безпечнішим!
Проект «Забезпечення розумного балансу між наркополітикою та громадським здоров’ям в Україні» реалізовується ГО «Пенітенціарна ініціатива» за підтримки Міжнародний фонд "Відродження".
Теги: борьба с наркотиками, наркозалежні, наркотичні речовини, наркоманія, пробація, пенітенціарна служба,система виконання покарань,позбавлення волі, покарання

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео