Миколаїв Інформ

В ООН закликали всі збройні групи в ЦАР приєднатися до ініціативи президента про припинення вогню

В ООН закликали всі збройні групи в ЦАР приєднатися до ініціативи президента про припинення вогню
341210 ПЕРЕГЛЯДІВ

Минулого тижня президент Центральноафриканської Республіки (ЦАР) Фостен-Арканжі Туадера оголосив про одностороннє припинення вогню. Про це Раді Безпеки доповів глава місії ООН в цій країні (МІНУСКА) Манкер Ндіайе. Він висловив надію на те, що всі збройні групи і їх лідери приєднаються до цієї ініціативи з метою забезпечення стабільності та національного примирення в країні.

Манкер Ндіайе підкреслив, що ЦАР - на шляху до миру і стабільності. В країні в умовах відсутності безпеки пройшли президентські вибори і вибори до законодавчих органів. 23 червня було оголошено про формування нового уряду ЦАР. Президент Туадера заявив про свою прихильність процесу демократизації, а 15 жовтня оголосив про одностороннє припинення вогню.

Представник ООН привітав відкритість лідера держави до діалогу і закликав всі збройні групи відгукнутися на цей заклик до примирення. Глава Місії ООН підкреслив, що цей важливий крок був зроблений в рамках домовленостей, закріплених у Спільній дорожній карті світу, прийнятої на Міжнародній конференції з району Великих озер 16 вересня.

«Для збереження цієї позитивної динаміки необхідно, щоб Рада продовжила мандат МІНУСКА ....», - зазначив Манкер Ндіайе. Мандат даної Місії закінчується 15 листопада, а попереду ще, за словами представника Організації Об’єднаних Націй, завдання по просуванню процесу децентралізації за допомогою проведення місцевих виборів. Останній раз місцеві вибори в цій країні проходили в 1988 році.

Представник ООН нагадав, що в Центральноафриканській Республіці до цього часу зберігається вкрай важка гуманітарна ситуація. Число внутрішньо переміщених осіб вже змогло досягти найвищого рівня з 2014 року. 63 відсотки населення, або приблизно 3,1 мільйона людей, потребують захисту і гуманітарної допомоги.

«Інтерес, який ми надаємо декларації про припинення вогню від 15 жовтня, полягає в її потенційному внесок в створення умов, що сприяють безперешкодному проведенню інклюзивного діалогу, який уряд має намір незабаром почати з політичними партіями», - підкреслив глава Місії. Він додав, що всі політики в країні та представники громадянського суспільства повинні підтримати уряд і міжнародне співтовариство в забезпеченні стабільності, безпеки та національного примирення.

Манкер Ндіайе додав, що стабільність призведе до створення більш безпечного середовища для цивільного населення. Поки в ЦАР, особливо на заході та в центрі країни, як і раніше панує насильство.

Збройні групи, що входять до Коаліції патріотів за зміни, продовжують військові операції. Крім того, деякі озброєні групи намагалися відвоювати свої колишні опорні пункти на північному заході, в центрі та на південному сході країни. Все це обертається порушеннями міжнародного гуманітарного права.

Незабаром, як сказав представник Організації Об’єднаних Націй, будуть опубліковані остаточні висновки Спеціальної комісії щодо розслідування порушень прав людини в Центральноафриканській республіці, створеної 4 травня 2021 року і відповідні судові рішення. За його словами, ООН з великою надією стежить за розслідуваннями Спеціального кримінального суду і буде продовжувати підтримувати систему правосуддя в цілому в її зусиллях по боротьбі з безкарністю.

«Ми розраховуємо на швидкий початок перших судових процесів в Спеціальному кримінальному суді та роботи Комісії по встановленню істини, справедливості, відшкодування шкоди і примирення, що, безсумнівно, стане незворотним рухом до завершення циклу безкарності ...», - підкреслив глава Місії ООН.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео