Миколаїв Інформ

ООН: Мадагаскару загрожує перший в світі голод, викликаний зміною клімату

ООН: Мадагаскару загрожує перший в світі голод, викликаний зміною клімату
294441 ПЕРЕГЛЯДІВ

За даними Всесвітньої продовольчої програми, більше мільйона осіб на півдні Мадагаскару відчайдушно намагаються вижити в умовах першого в історії голоду, викликаного глобальною зміною клімату. Цей регіон зазнав великих втрат від посухи, яка тривала кілька останніх років.

Мадагаскар, четвертий за величиною острів у світі, володіє унікальною екосистемою - її утворюють тварини та рослини, які не зустрічаються більше ніде на нашій планеті. Сухий сезон зазвичай триває тут з травня по жовтень, а в листопаді починається сезон дощів, однак глобальна зміна клімату повністю порушило звичний для місцевих жителів цикл.

«Опадів, звичайно, стало значно менше, - говорить Еліс Рахмун, представниця Всесвітньої продовольчої програми (ВПП). - Коли починається дощ, у місцевих жителів з'являється надія, але потім виявляється, що це просто короткий дощик, після якого знову буде сухо. І так триває рік за роком, тому людям нічим зараз поповнювати свої запаси продовольства ».

Еліс Рахмун нещодавно побувала на півдні Мадагаскару, де ООН та її партнери надають допомогу сотням тисяч місцевих жителів. Вона побачила там села, оточені висохлими полями, і грядки помідорів, які були «повністю жовтими або навіть коричневими» через відсутність вологи.

«У деяких областях люди все ще можуть щось вирощувати, але з кожним роком доводиться долати все більше труднощів, - каже Рахмун. - В інших областях зараз не росте абсолютно нічого, тому люди виживають, харчуючись сараною, фруктами та листям кактуса. Листя кактуса раніше використовувалися тільки як корм для великої рогатої худоби, люди їх ніколи не їли ».

Ситуація ускладнюється тим, що при нинішніх погодних умовах навіть кактуси поступово вмирають від посухи. Щоб вижити, люди відмовляються від власного аграрного виробництва, продають велику рогату худобу, поля і навіть свої будинки, що повністю ламає спосіб життя тисяч місцевих громад.

«На те, щоб заробити хоч щось, вони кидають всі сили сім'ї, навіть перестають водити дітей до школи, а це негативний позначається на загальному рівні освіти на острові», - підкреслює Еліс Рахмун.

Всесвітня продовольча програма у співпраці з гуманітарними партнерами та урядом Мадагаскару допомагає країні за двома основними напрямками. По-перше, близько 700 тис. остров'ян вже зараз отримують необхідну для життя продовольчу допомогу, в тому числі - спеціальні продукти, що запобігають виснаженню.

«Другий напрямок охоплює довгострокові заходи, що дозволяють місцевим громадам краще готуватися до кліматичних потрясінь, ефективніше реагувати на них і швидше відновлюватися, - пояснює Еліс Рахмун. - Зокрема, ми займаємося будівництвом зрошувальних каналів, відновленням лісів і навіть мікрострахування, щоб допомогти фермерам оговтатися від втрати врожаю ».

Основне завдання Всесвітньої продовольчої програми на цей момент - забезпечити підтримкою приблизно мільйон жителів Мадагаскару до квітня наступного року, на що ВПП намагається зараз зібрати 70 мільйонів доларів. «Крім цього, ми намагаємося залучити партнерів для фінансування рішень, що дозволяють сільським громадам Мадагаскару адаптуватися до наслідків зміни клімату», - додає Еліс Рахмун.

Трохи більше ніж через тиждень світові лідери зберуться в Глазго на конференцію ООН зі зміни клімату (КС26), яку Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш назвав «останньою можливістю переламати ситуацію на хворий планеті».

 

Еліс Рахмун каже, що Всесвітня продовольча програма хоче використовувати КС26, щоб змістити фокус уваги міжнародної спільноти з реагування на кризи на управління ризиками. «Якщо залишити все як є, в найближчі роки число голодуючих буде рости в геометричній прогресії, - каже вона. - Це стосується не тільки Мадагаскару, а й великої кількості інших країн і цілих регіонів планети ».

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео