Миколаїв Інформ

26-й ЩОРІЧНИЙ САМІТ ООН ЧЕРЕЗ ЗМІНИ КЛІМАТУ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

26-й ЩОРІЧНИЙ САМІТ ООН ЧЕРЕЗ ЗМІНИ КЛІМАТУ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ
288649 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вже протягом двох десятиліть ООН збирає майже всі країни світу на глобальні кліматичні саміти – так звані Конференції сторін (англ.COP). За цей час зміна клімату перетворилася з другорядної проблеми на глобальний пріоритет для усіх лідерів світу.

Цього року відбудеться 26-й щорічний саміт, що дало йому назву COP26. Головою COP26 виступає Великобританія, а саміт проходить у місті Глазго.

У всьому світі посилюються шторми, повені та лісові пожежі. Забруднення повітря сумно позначається на здоров'ї десятків мільйонів людей, а непередбачувана погода завдає незліченної шкоди будинкам та засобам існування. Але хоча наслідки зміни клімату руйнівні, успіхи у боротьбі з ним ведуть до очищення повітря, створення хороших робочих місць, відновлення природи і водночас стимулюють економічне зростання. Незважаючи на можливості, ми діємо недостатньо швидко. Щоб запобігти цій кризі, країнам необхідно терміново поєднати зусилля.

Напередодні COP26 Великобританія співпрацює з усіма країнами, щоб досягти угоди про те, як боротися зі зміною клімату. Світові лідери прибудуть до Шотландії разом із десятками тисяч учасників переговорів, представників урядів, бізнесу та громадян на дванадцять днів переговорів.

Це величезне завдання для учасників і політиків, а не просто черговий міжнародний саміт. Більшість експертів вважають, що COP26 має унікальну терміновість.

На порядку денному конференції стоять такі завдання і цілі:

1. Країнам пропонується висунути амбітні цілі щодо скорочення викидів на 2030 рік, які зможуть зупини глобальне потепління.

Для досягнення цих цілей країнам необхідно:

-        прискорити поступову відмову від використання вугілля

-        скоротити вирубку лісів

-        прискорити перехід населення на електромобілі

-        стимулювати інвестиції у відновлювані джерела енергії.

2. Клімат вже змінюється і продовжуватиме змінюватись, навіть якщо ми скоротимо викиди, що призведе до руйнівних наслідків.

На COP26 лідери  повинні працювати разом, щоб дати можливість і заохочувати країни, яких вже торкнулися зміни клімату:

-        захищати та відновлювати екосистеми

-        будувати захисні споруди, системи попередження та стійку інфраструктуру з сільським господарством, щоб уникнути втрати будинків, засобів до існування та навіть життів.

3. Працювати разом для досягнення результатів.

Ми можемо впоратися з проблемами кліматичної кризи лише спільними зусиллями.

На КС26 державні лідери мають прискорити дії щодо подолання кліматичної кризи шляхом співробітництва між урядами, бізнесом та громадянським суспільством.

 

«За останні 30 років британські уряди збільшили нашу економіку на 78% при скороченні викидів на 44%. Це показує, що "зелене" зростання реальне. 2012 року 40% нашої електроенергії вироблялося з вугілля. Наразі ця цифра становить менше 2%. Це говорить про те, що можливі зміни. Великобританія була першою країною, яка зобов'язалася скоротити викиди вуглекислого газу на 78% до 2035 року, ми повністю відмовимося від вугільної енергетики до 2024 року та припинимо продаж нових бензинових та дизельних автомобілів до 2030 року. Ми вводимо юридично обов'язкові цілі щодо відновлення природи та радикальних реформ у галузі сільського господарства. У всьому світі ми також спостерігаємо прогрес. Разом з Організацією Об'єднаних Націй, Італією, Францією та Чилі ми провели Саміт із кліматичних амбіцій, у якому взяли участь 75 лідерів з усього світу. Це був значний крок вперед: кожен лідер, який взяв участь у саміті, оголосив про нові зобов'язання щодо клімату. Це важливий показник того, що ми серйозно налаштовані на зниження викидів вуглекислого газу. Але навіть у цьому випадку нам знадобиться набагато більше. Ми не можемо прокинутися у 2029 році та вирішити скоротити викиди на 50% до 2030 року. Ось чому протягом наступних шести місяців Великобританія підштовхуватиме інших до того, щоб вони не здригнулися від прийняття важливих політичних рішень: припинення використання вугільної енергетики, поступова відмова від забруднюючих автомобілів, підвищення стійкості сільського господарства, боротьба з вирубкою лісів та підтримка країн, що розвиваються за допомогою фінансів,» - Алок Шарма - британський політик індійського походження, міністр міжнародного розвитку, міністр бізнесу, енергетики та промислової стратегії.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео