Миколаїв Інформ

ЮНЕСКО: число учнів у школах Афганістану зросло з 1 млн. у 2001 році до 10 млн. у 2021 році, проте навчання для дівчат – під загрозою

ЮНЕСКО: число учнів у школах Афганістану зросло з 1 млн. у 2001 році до 10 млн. у 2021 році, проте навчання для дівчат – під загрозою
191511 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після всіх нових політичних змін на території Афганістану одним із критичних питань залишається питання освіти. За новими правилами до навчання будуть допускатись лише хлопчики та вчителя-чоловіки.
Що стосується дівчат і вчителів-жінок – їх питання, за словами представника Талібів, які прийшли до влади, ще розглядається. Дівчаткам відтепер заборонено повертатись до загальних середніх та молодших шкіл.

Хоча рівень грамотності як і раніше один із найнижчих у світі, ці зусилля необхідно підтримувати, і не можна обмежувати дітей, особливо дівчаток.

Останній звіт ЮНЕСКО про розвиток освіти в Афганістані показує, що країна досягла значного прогресу. Починаючи з дуже низького рівня освіти, кількість учнів неухильно зростає на всіх рівнях освіти. Гендерний розрив скоротився і частка вчителів-жінок продовжує зростати. Рівень грамотності підвищився завдяки постійній підтримці партнерами з розвитку. Було зроблено зусилля щодо розширення шкільної мережі по всій країні. Було вжито численні правові та політичні заходи щодо створення організаційних та інституційних умов та механізмів для розширення доступу до освіти та підвищення її якості при одночасному скороченні нерівності між дівчатками та хлопчиками, жінками та чоловіками, сільськими та міськими районами та етнічними групами населення.

Проте Афганістан, як і раніше, значно відстає від інших країн субрегіону з більшості напрямків розвитку освіти. Темпи прогресу сповільнилися, особливо у останні роки. Рівень грамотності є найнижчим у субрегіоні та одним із найнижчих у світі. Більше половини дорослих не вміють читати чи писати. А 50% дітей молодшого шкільного віку не відвідують школу. Пандемія COVID-19 створила додаткове навантаження на розвиток освіти: мільйони учнів були змушені залишити свої школи та інші навчальні заклади. Ситуація, що склалася в галузі безпеки в контексті зміни керівних органів, загрожує складними проблемами для повсякденної роботи та майбутнього розвитку системи освіти в Афганістані, що ставить під загрозу перспективи всього покоління щодо його майбутнього життєвого шляху. Це вимагає вживання термінових заходів при розробці рішучих програм та ініціатив щодо створення інклюзивної та справедливої ​​системи якісної освіти.

 

Конституція Афганістану, прийнята в 2004 році, гарантує право на освіту для всіх громадян і надає великого значення освіті жінок, передбачаючи, що держава повинна розробляти та здійснювати програми щодо сприяння їх освіті, а також покращення освіти кочівників та ліквідації неписьменності. Крім того, Конституція забороняє будь-який вид дискримінації та встановлює, що чоловіки та жінки мають рівні права та обов'язки перед законом. У 2008 році було прийнято Закон про освіту, що забезпечує основні правові рамки для права на освіту в Афганістані. У законі йдеться про те, що громадяни Ісламської Республіки Афганістан мають рівні права на освіту без будь-якої дискримінації. На рівні політики Міністерство освіти розробило свій третій Національний стратегічний план у галузі освіти (2017–2021). 

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео