Миколаїв Інформ

«Не так сталося, як гадалося»: зміна умов, розірвання або визнання недійсним шлюбного договору

«Не так сталося, як гадалося»: зміна умов, розірвання або визнання недійсним шлюбного договору
4507 ПЕРЕГЛЯДІВ

Попри досить поширену та хибну думку, що шлюбний договір є проявом недовіри та причиною для сумнівів у щирості почуттів коханої людини, все ж таки ця письмова домовленість залишається сучасним способом вирішення можливих майнових непорозумінь між подружжям. Проте, в кожну угоду, навіть нотаріально посвідчену, життя може внести зміни, тому розглянемо варіанти редагування шлюбного договору.

Зміни у цей правочин вносяться за взаємною згодою подружжя, яка також повинна бути у письмовому вигляді та нотаріально посвідченою. Якщо ж редагування угоди вимагають інтереси лише одного з подружжя або їх дітей, то за рішенням суду, при наявності суттєвих для цього обставин, вони можуть бути задоволеними. Що ж стосується розірвання договору, алгоритм подібний: необхідно звернутися до органу правосуддя та зазначити вагому причину, наприклад, неможливість виконання договору через втрату працездатності.

Разом з тим, окремо можна виділити й обставини, що дозволяють визнати шлюбний договір недійсним. Подібне можливе, якщо такий правочин порушує права та інтереси одного із подружжя, або інших осіб. У такому випадку, в судовому засіданні мають бути підтверджені наступні факти:

  • зміст шлюбного договору суперечить законодавству України, а також моральним засадам суспільства;
  • волевиявлення одного з подружжя при укладенні шлюбного договору було не вільним і не відповідає його внутрішній волі;
  • шлюбний договір був спрямований не на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

До речі, протягом минулого року на теренах Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) нотаріусами було засвідчено 135 шлюбних договорів, зокрема на Полтавщині – 103 угоди, на Сумщині – 8 та 24 правочини – на Чернігівщині.

 

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео