Миколаїв Інформ

Євродепутати пропонують зміни в доступі до офіційних документів ЄС

Євродепутати пропонують зміни в доступі до офіційних документів ЄС
301490 ПЕРЕГЛЯДІВ

Закон 20-річної давності необхідно привести у більшу відповідність до того, як люди зараз спілкуються, вважає омбудсмен ЄС.

Закон про доступ громадян до документів ЄС має бути оновлений, і до його обговорення мають бути залучені люди з усього блоку, заявили урядовці ЄС під час дискусії у понеділок.

Положення, що визначає доступ до документів в інститутах ЄС, таких як Комісія, Рада та Парламент, було створено у 2001 році. Декілька спроб переробити його за ці роки провалилися, але зараз 20-річний документ потребує оновлення у зв'язку з тим, як люди спілкуються сьогодні, сказали доповідачі під час дискусії, організованої офісом ЄС, який розслідує скарги громадян та ініціює розслідування, пов'язані з несумлінним управлінням у ЄС.

"Існує ціла низка труднощів", ​​- сказала омбудсмен ЄС Емілі О'Рейлі. "Є думка, що регламент необхідно оновити, він уже не відповідає своєму призначенню".

На питання прозорості припадає близько чверті запитів, що надходять до офісу О'Рейлі щороку. У ході опитування, проведеного напередодні дискусії, 77% респондентів заявили, що доступ до документів необхідно змінити.

Постанова спрямована на "забезпечення максимально широкого доступу до документів" на підставі суспільного інтересу, і що "будь-який громадянин Європейського Союзу" має право доступу до документів державних установ, якщо немає вагомих причин не розкривати їх, наприклад, з міркувань громадської безпеки.

 

Однак деякі важливі документи не були оприлюднені в минулому, наприклад, рекомендації, які Комісія дала Раді у 2013 році щодо пестицидів, сказав О'Рейлі. Регламент надає установам ЄС 15 робочих днів на відповідь на запит щодо доступу до документів.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео