Миколаїв Інформ

ВООЗ повідомляє про успіхи у боротьбі з тютюновою епідемією та попереджає про загрози від нових нікотинових та тютюнових виробів — дані Доповіді про глобальну тютюнову епідемію

ВООЗ повідомляє про успіхи у боротьбі з тютюновою епідемією та попереджає про загрози від нових нікотинових та тютюнових виробів — дані Доповіді про глобальну тютюнову епідемію
201818 ПЕРЕГЛЯДІВ

9 грудня відбулася презентація Доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я про глобальну тютюнову епідемію. Під час заходу учасники представили глобальні та національні тенденції поширення вживання тютюну та реалізації антитютюнових заходів, рекомендованих ВООЗ — а саме комплексу заходів MPOWER. Пресконференцію організовано громадською організацією «Життя» на замовлення Бюро ВООЗ в Україні.

Восьма Доповідь у серії звітів ВООЗ повідомляє про успіхи в боротьбі з тютюновою епідемією та звертає особливу увагу на загрози від нових нікотинових і тютюнових виробів — зокрема, електронних сигарет та тютюнових виробів для нагрівання (ТВЕНів).

Як вказано в Доповіді, кількість споживачів тютюну знизилася у більшості країн[1] — зараз у світі нараховують 1,30 млрд курців у порівнянні з 1,32 млрд у 2015 р.[2] Однак 22,3% світового населення все ще вживає тютюнові вироби: це — 36,7% усіх чоловіків та 7,8% жінок[3]. Примітно, що на сьогодні близько 80% курців — а це приблизно 1 млрд осіб — проживають у країнах з низьким та середнім рівнем доходу.

Руйнівний вплив поширеності куріння є невблаганним: щорічно хвороби, що пов’язані з вживанням тютюну, забирають життя 8 млн людей, у тому числі 1 млн людей вмирають унаслідок впливу вторинного тютюнового диму. Та завдяки всеосяжній антитютюновій політиці, що проводиться відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ) та заходів MPOWER, наразі вдалося врятувати мільйони життів, що є великим досягненням у боротьбі з тютюновою епідемією.

Один з основних напрямків політики MPOWER — досягти нульового рівня вживання тютюну неповнолітніми. Відповідно до Доповіді, наразі у світі тютюнові вироби вживають близько 38 мільйонів дітей віком 13-15 років[4]. А особливо поширеним є вживання неповнолітніми електронних сигарет та ТВЕНів — наприклад, в Україні кожен п’ятий школяр віком 13-15 років є теперішніми споживачами електронних сигарет (відповідно до Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного в 2017 р.). Тютюнові компанії агресивно просувають електронні пристрої для куріння та вживання тютюну серед дітей і підлітків за допомогою багатотисячного асортименту смакових добавок, реклами в соціальних мережах та оманливих заяв про продукцію.

“Нова глобальна Доповідь ВООЗ про тенденції поширеності вживання тютюну показує, що, попри виклики, пов’язані з пандемією COVID-19, країни продовжують успішно боротися з тютюновою епідемією. У більш ніж 80% країн Європейського регіону ВООЗ ми спостерігаємо зниження споживання тютюну, і Україна є однією з них. ВООЗ прогнозує зниження поширеності вживання тютюну в Україні між 2010 - 2025 рр. на 25,9%. Це досягнення є крихким, оскільки нас турбує відносно висока поширеність використання електронних сигарет серед української молоді. Докази показують, що ті, хто користується електронними сигаретами, більш ніж вдвічі частіше споживають звичайні сигарети. ВООЗ закликає всі країни вжити комплексних заходів, заснованих на доказах, щоб зменшити нікотинову залежність і вживання тютюну за допомогою виконання всіх положень РКБТ ВООЗ і повного впровадження MPOWER”, — наголосила Анжела Чобану, технічний спеціаліст Програми контролю над тютюном Європейського регіонального бюро ВООЗ

Як вказано в Доповіді, починаючи з 2017 року вже 102 країни повністю реалізували один або більше заходів MPOWER. За цей період в понад 4 рази зросла кількість людей, охоплених хоча б одним із заходів MPOWER — це 5,3 млрд осіб.

“Зниження поширеності куріння – це світовий тренд у досягненні Цілей сталого розвитку ООН, який підтримала Україна. Перед нами як стороною РКБТ ВООЗ стоїть завдання комплексної реалізації заходів MPOWER, а тому корпоративні інтереси компаній не мають ставати на заваді захисту здоров’я людей. Ми переконані, що ухвалення законопроєкту №4358 посилить антитютюнове законодавство в Україні та допоможе захистити дітей від залучення до куріння, чим врятує тисячі життів, —  Ігор Кузін, заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України.

Наразі, завдяки впровадженню заходів MPOWER, Україна досягла певних успіхів у подоланні тютюнової епідемії. Так, підвищення податків на електронні пристрої для куріння в Україні в Доповіді ВООЗ відзначили як найкращу міжнародну практику — завдяки прийнятому у 2019 році Закону № 466-IX, який запровадив податки на рідини, що використовуються в електронних сигаретах та збільшив рівень оподаткування ТВЕНів. В Доповіді наголошується, що саме оподаткування тютюнових виробів[5] є найбільш ефективним заходом, який сприяє скороченню вживання тютюну.

Водночас Україна працювала й над підвищенням обізнаності населення про ризики вживання тютюнових та нікотинових виробів, досягнувши найвищого рівня виконання по стратегії  “Проведення антитютюнових інформаційних кампаній”[6] — в тому числі завдяки проведенню двох національних інформаційних антитютюнових кампаній Тютюновий дим – невидимий вбивця” та “Безпечного куріння не існує[7].

“Агресивна реклама тютюнових корпорацій переконує курців, ніби вживання ТВЕНів та електронних сигарет менш шкідливе й допоможе кинути курити. Але це лише ілюзія меншої шкоди. Такі продукти спричиняють сильну залежність і шкодять здоров’ю як і звичайні сигарети. Наприклад, в аерозолі ТВЕНів міститься стільки ж канцерогенів — понад 50, 22 з них удвічі токсичніші, і ще 7 — удесятеро токсичніші за “сигаретні”. Наголошую, безпечного куріння не існує! Потрібно заборонити рекламу електронних пристроїв та їх куріння в громадських місцях, — підкреслив  Владислав Збанацький, заступник Генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Ще одне досягнення України — найвищий рівень виконання стратегії “Моніторинг споживання тютюну”[8]. Незалежні дослідження у сфері контролю над тютюном в Україні проводяться регулярно у тісній співпраці державних установ з міжнародними експертними організаціями та громадським сектором. Та оскільки мова йде переважно про дослідження, підтримані міжнародними донорами, варто вирішити питання сталого фінансування подібних досліджень.

 

“Доведено, що заходи MPOWER дозволяють рятувати життя людей та зберігати державні кошти завдяки попередженню витрат на надання медичної допомоги для постраждалих від тютюну. І найбільш ефективний спосіб виконати заходи MPOWER —  вдосконалити законодавство. У червні в першому читанні було прийнято комплексний антитютюновий законопроєкт №4358, норми якого базуються на РКБТ ВООЗ та впроваджують положення євроінтеграційної директиви 2014/40/ЄС. Ухвалення законопроєкту №4358 врятує тисячі українців від залучення до смертельної тютюнової залежності”, — підсумувала Оксана Левицька, координаторка проєктів, ГО «Життя».

Інфографіка з основними результатами Доповіді ВООЗ про глобальну епідемію тютюну, 2021 доступна за посиланням  

https://drive.google.com/file/d/1tukVqzF22yY0pSZO7wDUH6FYeTGz8v3u/view

 

Довідково:

Перша Доповідь ВООЗ про глобальну тютюнову епідемію була опублікована у 2008 році. Зараз такий звіт готується кожні 2 роки. У восьмій Доповіді ВООЗ про глобальну тютюнову епідемію подано узагальнену інформацію про національні зусилля щодо реалізації найбільш ефективних заходів щодо зниження попиту, передбачених Рамковою конвенцією ВООЗ щодо боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ), які довели свою ефективність як способи скорочення вживання тютюну. Комплекс цих заходів скорочено позначається як "MPOWER": 

 

      M — Моніторинг споживання тютюну та профілактичних заходів 

      Р — Захист людей від тютюнового диму 

      О — Надання допомоги у припиненні вживання тютюну

      W — Попередження про небезпеки, пов'язані з тютюном

      Е — Контроль за дотриманням законодавства про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів 

      R — Підвищення податків на тютюнові вироби

 

Для додаткової інформації: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69, [email protected].



[1] Однак в результаті зростання населення загальна чисельність курців залишається незмінно високою.

[2] Передбачається, що до 2025 р. їхня кількість скоротиться до 1,27 млрд.

[3] Станом на 2020 р.

[4] Теперішні курці.

[5] Однак цей захід досі охоплює найменшу частку населення, яка у 2018 р. становила 13% і з того часу не збільшилась.

[6] У Доповіді за 2021 р. оцінювалася комунікаційна діяльність у період з липня 2018 року по червень 2020 року. В Доповіді 2019 р. Україна отримала 3 бали, а в Доповіді за 2021 р.–  5 балів.

[7] Активності проводилися ГО «Центр громадянського представництва «Життя» у співпраці з Національним та регіональними центрами громадського здоров’я та за підтримки міжнародної організації Vital Strategies.

[8]  5 балів – такий самий показник, як і в Доповіді 2019 р.

Теги: ВООЗ,тютюнова епідемія, куріння,4358,Антитютюнове законодавство

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео