Миколаїв Інформ

Працівники поліції активно готуються до свята Водохреща на Київщині, детальніше про свято і підготовку:

Працівники поліції активно готуються до свята Водохреща на Київщині, детальніше про свято і підготовку:
179210 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Київській області співробітники оперативно-слідчої служби провели ряд навчальних заходів щодо методів рятування та правил поводження біля водойми під час великого свята — Водохреща, яке настане завтра — 19 січня.

 

Взагалі-то саме свято входить до різдвяно-новорічного циклу свят і відзначається кожен рік 19 січня. Також цікавим є те, що цей день насичений різними традиціями, але особливо популярні ті, які пов’язані з водою. Крім цього, в Україні теж існують такі народні обряди пов’язані з Водохрещем, як: Голодна кутя або інша відома назва другий Святий Вечір, люди збираються за одним столом і разом їдять пісні страви (цим люди займаються в вечір перед 19 січня); зранку всі йдуть до церкви для того, щоб посвятити воду, потім вже приходять додому і кроплять цієї ж самою водою інших членів своєї родини, дім, двір і тому подібне й більше того таку воду віряни зберігають цілий рік.

 

Щодо самого купання у водоймах, то здавна люди на свято Водохреща купалися в ополонці й щиро покладалися на те, що за допомогою цього ставатимуть здоровіші та позбавляться певною хвороби під час цього процесу. Проте зараз зазвичай вирубують ополонки для купання і дуже часто на місцях для масових купань (річки, озера) у такі дні працюють та стежать за порядком рятувальні служби — медичні працівники, поліцейські, рятувальники. Звісно ж перед самими так званими “водними процедурами” представник духовенства обов’язково повинен прочитати необхідну молитву та освятити місце для занурення у воду. Хоча все ж таки треба повернутися до того, що під святкування Водохреща, особливо купання у відкритих водоймах (чи інших призначених для цього місцях) іноді трапляються не зовсім вдалі випадки, що призводять до отримання тілесних пошкоджень, сильного переохолодження чи зовсім до фатальних наслідків. Саме тому як вже зазначалося вище на таких місцях чергують працівники відповідних служб, адже їх участь у даних заходах надзвичайно потрібна.

 

Для цього співробітники правоохоронних органів Київщини провели сьогодні спеціальні дії для уникнення тяжких чи смертельних випадків під час свята та для чіткого додержання порядку. Наприклад, у місті Вишгород Київської області оперативники проводили спільні навчання пов’язані з дотриманням безпеки біля водойми протягом свята Водохреща. Для даного навчання були приєднані співробітники поліції м. Вишгорода і прилеглих територій, загін рятувальників, працівники ДСНС, які спеціалізуються на рятуванні у воді, медичні працівники. До того ж до підготовчих робіт включили й аероглісери ДСНС та поліції (човен, що здатний ковзати поверхні води). Ще працівники рятувальних служб використали й гелікоптер ДСНС. Протягом навчання загалом оперативники відробляли випадок порятунки людини, яка раптово впала під воду (кригу). Подібна робота неухильно проводилася й в інших містах Київської області й загалом України.

 

Отже, співробітники поліції разом з іншими працівниками рятувальних служб ще раз закликають дотримуватися всіх правил поводження біля водойми, відповідально ставитися до свого життя і пильно стежити за безпекою своїх близьких. Адже саме свято Водохреща являється неймовірно цікавим, особливо, якщо слідкувати за всіма традиціями й обов’язково скупатися у священній воді разом зі своїми рідними. Проте не слід забувати про загальноприйняті правила додержання безпеки під час занурення у воду і поведінки біля криги. Тому бажаємо вам гарного святкування і веселих купань.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео