Миколаїв Інформ

На Черкащині провели робочу зустріч щодо реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх

На Черкащині провели робочу зустріч щодо реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх
571955 ПЕРЕГЛЯДІВ

На початку 2019 року розпочалася реалізація пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на базі системи надання безоплатної правової допомоги, який охопив територію 6 областей України: Донецьку, Одеську, Львівську, Луганську, Миколаївську та Харківську. Скоро проект довів свою ефективність і необхідність та був поширений на територію всієї України.

З метою роз’яснення порядку застосування програми відновного правосуддя для неповнолітніх, працівники відділу «Христинівське бюро правової допомоги» Уманського МЦ з надання БВПД організували та провели робочу зустріч на тему: «Відновне правосуддя для неповнолітніх» із прокурором Христинівського відділу Уманської окружної прокуратури Альоною Школьною та адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

У межах проведення зустрічі присутні обговорили практичні питання реалізації Програми відновного правосуддя, яка застосовується за чотирьох умов:

1) наявність потерпілої сторони - фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, або юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

2) неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;  

3) неповнолітній визнав факт вчинення кримінального правопорушення;

4)неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у Програмі.

Посередниками у цьому процесі виступають адвокати-медіатори, які співпрацюють із системою БПД. Вони сприяють сторонам у примиренні та допомагають з’ясувати, якого саме відшкодування потребує потерпіла сторона, та яку відповідальність може понести неповнолітній правопорушник.

«Між неповнолітнім та потерпілим, які погодилися на участь у програмі, проходять переговори за участю медіатора, який скеровує хід розмови у напрямку вирішення конфлікту, з максимальним задоволенням інтересів обох сторін. Якщо сторони досягають згоди, між неповнолітнім та потерпілою особою укладається медіаційна угода. Неповнолітній відшкодовує завдану шкоду потерпілому, далі працює з психологом і обов’язково проходить призначені ресоціалізаційні заходи. За результатами проходження програми відновлення, неповнолітній може бути звільнений від кримінальної відповідальності», – розповіла юристка бюро Олена Лещенко.

Учасники заходу обговорили, які кримінально карані діяння відносяться до категорії тих кримінальних правопорушень, вчинивши які неповнолітні можуть бути залучені до Програми відновного правосуддя. Адже, однією з умов участі у Програмі є вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину.

Відповідно до статті 12 Кримінального кодексу України кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини.

Кримінальним проступком є передбачене цим кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Злочини поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі.

Нетяжким злочином є передбачене Кримінальним кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п’яти років.

Тяжким злочином є передбачене Кримінальним кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

Особливо тяжким злочином є передбачене Кримінальним кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п’ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

Ступінь тяжкості злочину, за вчинення якого передбачене одночасно основне покарання у виді штрафу та позбавлення волі, визначається виходячи зі строку покарання у виді позбавлення волі, передбаченого за відповідний злочин.

Довідково. Отримати безоплатну правову допомогу можливо зателефонувавши до єдиного контакт центру системи БПД: 0 800 213 103 або особисто звернувшись до будь-якого місцевого центру чи бюро правової допомоги, адресу яких можливо  знайти на нашому сайті: https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/

 

Теги: відновне правосуддя,неповнолітні,безоплатна правова допомога

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео