Миколаїв Інформ

Заповіт з умовою: правила коректного формування документу

Заповіт з умовою: правила коректного формування документу
208677 ПЕРЕГЛЯДІВ

Робота з посвідчення заповітів завжди особливим чином характеризувала професію нотаріуса. Завдяки правникам спадкодавець у своїй останній волі має змогу визначити не лише осіб, які отримають його майно, а й зазначити умови, котрі вони мають обов’язково виконати.

За словами начальника Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Ірини СВИСТУН,  заповідач може обумовити виникнення права на спадкування в особи, яка призначена у заповіті, виконанням певної умови, як пов’язаної, так і не пов’язаної з її поведінкою (проживання у певному місці, народження дитини, здобуття освіти тощо). Разом з тим, умова, що зазначається у такому заповіті, має відповідати певним критеріям, а саме:

  • мати конкретизований зміст – чітко регламентувати дії, які повинен вчинити спадкоємець для набуття права власності;
  • бути правомірною – зміст умови не має порушувати норм закону чи моральних засад суспільства. Якщо, все ж таки, умова заповіту змушує вчинити протиправне діяння, вона є нікчемною;
  • бути здійсненою – забороняється зазначати умови, що не можна виконати в принципі.

До речі, у 2021 році державні та приватні нотаріуси на теренах Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) загалом посвідчили понад 16 тисяч заповітів, зокрема на Полтавщині – понад 7 тисяч, на Сумщині – майже 5 тисяч та більше 4 тисяч правочинів – на Чернігівщині.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео