Миколаїв Інформ

Репродуктолог Київ: Чи так страшний ВПЛ?

Репродуктолог Київ: Чи так страшний ВПЛ?
156983 ПЕРЕГЛЯДІВ
ВПЛ (вірус папіломи людини) дуже популярний у всьому світі.
 
Зараз нам відомо вже понад 100 типів цього вірусу. Про нього говорять лікарі на прийомі, пишуть у наукових журналах, знімають документальні фільми. Погана слава цього вірусу вже багато років лякає людство, а особливо жінок. І не дарма, адже ще 30 років тому німецький вчений Харольд Цур Хаузен довів взаємозв'язок цього вірусу (а саме 16 та 18 типів) з раком шийки матки. А на початку нинішнього століття була нарешті створена вакцина проти цього онкогенного ВПЛ. За цей внесок у медицині Харольд отримав у 2008 році Нобелівську премію.
 
Але є одне але.⠀
 
Вакцина від ВПЛ ефективна для дівчаток, які ще не жили статевим життям. За пару років до початку цього періоду у дівчини виробляється імунітет, який у майбутньому знищуватиме ВПЛ і таким чином запобігатиме розвитку раку шийки матки.
 
А що робити старшим поколінням, які не мали можливості вакцинуватися в дитинстві?
 
Для початку заспокоїтись. Адже насправді заражено цим вірусом близько 80 % населення нашої планети! Він також популярний як і герпес, і банальна застуда. І більшість із нас спокійно живуть разом із ними протягом усього життя. Адже наш імунітет тримає все під контролем і не дає розвиватися багатьом захворюванням.
 
Але як зрозуміти, чи є у мене ризик у майбутньому захворіти на рак шийки матки?⠀
 
Річ у тім, що на розвиток саме цього виду раку, причиною якого є ВПЛ 16-го та 18-го типу, знадобиться не один рік. І щоб виявити захворювання на ранніх стадіях, існує кілька досить інформативних досліджень, які кожна жінка може проходити раз на рік.
 
Все це входить у стандартний прийом у гінеколога.
 
Під час огляду лікар проводить дослідження під спеціальним мікроскопом (кольпоскопія), забарвлюючи шийку розчином оцту та люголю (візуально можна виявити зміну клітин епітелію шийки). Також береться мазок із цервікального каналу та з поверхні шийки матки й потім проводять цитологічне дослідження.
 
Ці два дослідження можна пройти як у приватній клініці, так і в державній поліклініці, витративши мінімум часу і грошей. Якщо за цими двома показниками у вас все добре, то додаткові дослідження на ВПЛ вам не потрібні. Головне відвідувати гінеколога не рідше, ніж раз на рік.
 
Що, якщо виявили ділянки дисплазії (передраковий стан шийки матки)?
 
У цьому випадку доцільно провести біопсію, щоб визначити ступінь (1-а – легка, 4-а – рак шийки матки). Хочу наголосити, що при дисплазії (а тим більше при раку шийки) консервативні методи лікування марні. Всі ділянки видаляються лише хірургічним шляхом (найчастіше проводиться радіохвильова деструкція). Після чого жінка залишається під наглядом доктора гінеколога і проходить огляд (включаючи кольпоскопію, цитологію або тест РАР) раз на три місяці, а потім раз на пів року.
 
Чи є сенс здавати кров на ВПЛ та інші дорогі аналізи?
 
Допустимо, Ви пройшли дані дослідження й у Вас виявили деякі типи ВПЛ (у тому числі й онкогенні 16-й та 18-й). Далі Ви проходите профогляд гінеколога, а там все нормально. На цьому поки що все. Адже лікування від вірусу ще немає.
А якщо у пацієнтки все ж таки виявили дисплазію або рак, то по суті будь-який конкретно тип, 16-й або 18-й, став причиною цього.
Теги: Репродуктологія Київ

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео