Миколаїв Інформ

Відновне правосуддя для неповнолітніх: досвід Миколаївщини

Відновне правосуддя для неповнолітніх: досвід Миколаївщини
392191 ПЕРЕГЛЯДІВ

Миколаївщина стала однією з шести областей, де у 2019 році розпочали впровадження пілотного проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх, вже через рік проєкт довів свою ефективність, відтак його було поширено на всю країну. Як проходить реалізація проєкту в Миколаївській області, з якими труднощами стикалися та яких успіхів вдалося досягти за три роки розповідають ключові учасники проєкту в регіоні.

 Як згадує директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша, серед викликів, з якими стикнулися під час роботи – певна обмеженість можливостей залучення неповнолітніх, які проживають у віддалених районах області, до відповідних програм ресоціалізації. Крім цього, були певні труднощі з транспортною доступністю, було таке, що підозрюваний та потерпілий проживали у різних областях, тому доводилося долати досить великі відстані для проведення процедури медіації. Але завдяки співпраці з партнерами зазначені виклики вдавалось ефективно долати.

«Наразі ми вже маємо відпрацьований алгоритм взаємодії з учасниками проєкту, зокрема ювенальними прокурорами, медіаторами та психологами, завдяки чому нам вдається виконувати ключову мету – дати шанс кожній дитині, яка зробила помилку, усвідомити свій вчинок, виправити шкоду та повернутися у суспільство», - відзначає очільниця регіонального центру.

 Відновне правосуддя, на відміну від традиційного, яке більше спрямоване на покарання правопорушника, дає змогу задовольнити потреби сторін конфлікту, в першу чергу потерпілої сторони. В процесі діалогу ключову роль відіграє адвокат-медіатор, який допомагає усім учасникам інциденту досягти спільного рішення та відновити справедливість. Медіація – це не лише про відшкодування матеріальної чи моральної шкоди, насамперед, це можливість бути почутим, поділитися своїми емоціями, впевнена адвокат-медіатор Наталя Степіна.

«Однією з принципових умов участі неповнолітнього в проєкті є повне визнання провини та щире каяття у скоєному, тобто неповнолітній має вибачитися перед потерпілим. Але в моїй практиці було таке, що під час медіації сам потерпілий вибачився перед підлітком, визнавши і свою провину у провокуванні конфлікту. Такі кейси доводять важливість та необхідність нашої роботи», – зазначає медіаторка.

 З огляду на вже здобутий досвід, можна відзначити, що для неповнолітнього участь в проєкті – це ґрунтовна робота над собою. Як зазначає голова ГО «Асоціація професійного розвитку психологів та психотерапевтів в Україні», психологиня Руслана Мороз, перед неповнолітнім постає серйозне завдання - спробувати зрозуміти себе, свою поведінку, власні прагнення та переконання, визначити життєву мету та пріоритети на майбутнє.

«Неабияке значення в цьому процесі має сім’я неповнолітнього, з якою також потрібно працювати, адже якщо після проходження програми підлітка просто повернути в те саме середовище, з тими самими проблемами, то всі позитивні результати ресоціалізації можуть бути марними», - відзначає психологиня.

 Важливість комплексного підходу до роботи з неповнолітніми яскраво ілюструє історія однієї з учасниць проєкту. Дівчинка, переселенки зі Сходу України, жила разом з батьками, сестрою та бабусею в орендованій квартирі. Працювала лише мама, батько зловживав алкогольними напоями і одного дня продав телефон доньки, щоб купити собі чергову пляшку. У школі дівчина побачила мобільний телефон, який залишила без нагляду інша дівчина, вона не змогла впоратися зі спокусою та привласнила його собі. З огляду на родинну ситуацію в рамках програми психологічну підтримку надали ще й мамі дівчинки. Крім цього, до вирішення проблем сім’ї долучили й інших фахівців, зокрема й юристів Миколаївського місцевого центру з надання БВПД, які допомогли мамі у питанні розлучення з чоловіком, який своєю поведінкою погіршував і так складне становище родини.

 Загалом за три роки впровадження проєкту в Миколаївській області 20 неповнолітніх вже отримали можливість виправити ситуацію, що сталася у зв’язку з вчиненням злочину, та розпочати нове життя – суд звільнив їх від кримінальної відповідальності.

«Сьогодні ми вже можемо говорити про результативність проєкту, адже ми можемо відслідкувати як склалося життя підлітків-учасників проєкту. До прикладу, хлопець, який був одним з перших, хто пройшов програму наразі вже успішно завершив навчання, влаштувався на роботу та не має проблем із законом», - відзначає ювенальна прокурорка Окружної прокуратури міста Миколаєва Катерина Капраль.

 Довідково. Програма відновлення для неповнолітніх впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Програма відновлення для неповнолітніх може бути застосована у разі:

¾            наявності потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

¾            вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;

¾            визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;

¾            згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео