Миколаїв Інформ

"Крона" – створюємо умови для лікування тяжкохворих разом

"Крона" – створюємо умови для лікування тяжкохворих разом
390975 ПЕРЕГЛЯДІВ

Будь-яка хвороба – це погано. Це зайві витрати, які могли б піти на улюблену справу чи бути використаними для втілення якоїсь мрії. Банальна звичайна застуда змушує змінювати формат існування мінімум на кілька днів, хоча більшість з нас прекрасно знає, як її лікувати та що в більшості випадків це проходить дуже швидко. Навіть кілька тижнів лікування чогось складнішого, наприклад бронхіту, або перебування у лікарні через видалення апендиксу вже потребують сил та коштів. І так, більшість з нас не зіштовхуються з чимось серйознішим, ми відвідуємо лікарні лише за якоїсь нагальної потреби або для консультацій. Але ж є і ті, для кого медичні заклади стають буквально другим домом. Люди, які мають рідкісні або важкі захворювання, звикають до медичних втручань, уколів, крапельниць і постійного болю. І насправді це складно. Далеко не кожне захворювання знають як лікувати, інколи пацієнти буквально стають піддослідним для того, щоб знайти спосіб корекції стану в тому чи іншому випадку. Й навіть якщо існують якісь технології, що здатні полегшити життя – нерідко в Україні їх просто немає, адже відсутнє фінансування на це. Фонд "Крона" прагне змінити це, допомагаючи важкохворим та сприяючи введенню в українську медицину новітніх технологій.

"Крона" існує в Україні досить давно. Вже майже 17 років цей фонд займається благодійністю для того, щоб допомагати дітям, що мають тяжкі й невиліковні хвороби. Варто сказати, що цей фонд вже добре перевірений часом, має сертифікат прозорості та порядності згідно з міжнародними стандартами, а засновниця навіть отримала медаль від Президента України "За врятоване життя".  Це й не дивно, адже місія фонду – збір коштів для допомоги та підтримки важкохворих дітей. Але окрім цього піклуються у фонді і про довкілля, сиріт та їх адаптацію до соціального життя. Допомога у вигляді ліків, коштів на медичні втручання, розхідні матеріали, а також власне адресна допомога лікарням – все це є основною діяльністю організації. А так, як нерідко у лікарнях просто не вистачає медичного обладнання, а деякої апаратури навіть ніколи і не було – тут допомагають із закупівлею й цього, а також сприяють навчанню та підвищенню кваліфікації лікарів.

Майже 85 тисяч благодійників та понад 17 тисяч тих, хто тримали допомогу – такі результати має фонд за часи діяльності. Окрім цього 420 лікарів та іншого медичного персоналу пройшли навчання, а 81 лікарня отримала допомогу із обладнанням. Це справді вражаючі цифри, адже гідного фінансування від держави вони не отримують. Таке об'єднання ресурсів небайдужих людей дає змогу щодня надавати підтримку тим, хто цього потребує, а відтак і покращувати стандарти надання медичної допомоги в нашій країні.

Ініціатив у фонду дійсно багато. Основною можна назвати адресну допомогу важкохворим дітям та їх родинам. Діагностика та лікування, засоби для реабілітації, ліки, а також проходження обстежень та допомога за кордоном, якщо її не можуть надати в Україні – це все те, чим займається організація, можна сказати, вже професійно. Мінімум 25 дітей кожного року знаходиться під піклуванням фонду, який покриває всі необхідні витрати. Особливий акцент тут роблять на онкологічні захворювання, хвороби серцево-судинної системи та рідкісні імунні хвороби, про які нерідко більшість з нас навіть не чули. Важливо те, що кожен випадок ретельно перевіряється, адже нерідко вони можуть бути закриті за допомогою Програм медичних гарантій Національної служби охорони здоров'я. У батьків дітей, що потребують допомоги, беруться документи, що підтверджують діагноз, і коли допомогу дійсно неможливо одержати іншими шляхами – відкриваються збори для таких дітей.

Наступним за пріоритетністю напрямком діяльності є допомога лікарням. Наприклад, до 2009 року в Україні не існувало лабораторій, де можна було б проводити дослідження кісткового мозку. А тим часом діагностика та типування донорів дуже важливі для боротьби з деякими хворобами. Тепер така лабораторія є на базі лікарні Охматдит. Окрім цього фонд допоміг тут створити і Центр патології гемостазу, Імуноцитологічну лабораторію та Центр крові. Засоби для лікування серцево-судинних захворювань та інтенсивної терапії – із цим допомагає саме ця організація. А коли в Україні почалося стихійне збільшення кількості випадків захворювань на Covid-19 – саме "Крона" допомогли із закупівлею засобів захисту для лікарів, а також необхідного обладнання для лікування пацієнтів. І зараз, вже після неодноразових масових атак ворога, фонд прагне забезпечити лікарні генераторами для того, щоб можна було продовжувати лікування пацієнтів у реанімаціях, відділеннях інтенсивної терапії та в операційних. До речі, саме цей збір наразі є одним із найбільш актуальних і допомогти, зробивши пожертву на нього, можна на сайті фонду.

Окремо можна виділити ще один напрямок підтримки – це проєкт "Друге дихання". Раніше допомога в дитячих реанімаціях була досить далека від міжнародних стандартів. Але саме ці відділення рятують маленьких пацієнтів у неймовірно складних випадках. Та нерідко потрібні такі засоби й таке обладнання, що інколи порівнюється в складності із космічним кораблем. Кисневе обладнання, монітори пацієнта, інфузомати і пульсоксиметри, фібробронхоскопи – це все потрібно і все це було закуплено фондом у різні лікарні для порятунку життів дітей. Вже 7 відділень інтенсивної терапії та реанімації було обладнано саме за допомогою цієї організації.

Ще одна важлива ініціатива фактично виходить із однієї з глобальних цілей тисячоліття. Лише в Україні смертність матерів та новонароджених від серцево-судинних патологій є дуже великою. І насправді масштаби цієї катастрофи значні, адже український рівень цієї проблеми у понад п'ять разів більше, ніж у Європі. І у 75% випадків смертям можна запобігти, якщо вчасно та коректно надати допомогу у стаціонарі. Проект “Серце одне на двох” саме сприяє цьому. Матері із серцево-судинними захворюваннями повинні народжувати під наглядом навчених акушерів та кардіологів, а діти, у яких було виявлено серцеві патології ще в утробі – повинні одразу потрапляти до кардіохірургів. Саме тому фонд і допомагає створювати у Інституті Амосова спеціальні палати для таких випадків та сприяє покращенню ситуації в Україні.

А зараз, у такі складні для нас часи війни, фонд допомагає людям, що постраждали. Вже величезну кількість ліків та необхідних речей було передано у опорні лікарні, а десятки людей, які потребували допомоги буквально тут і зараз – отримали її. Наразі також триває збір для закриття потреби однієї із пацієнток, якою опікується фонд. Їй потрібні дороговартісні ліки для хіміотерапії. Допомогти можна через форму на сайті фонду або безпосередньо на картку переказати кошти.

Загалом же у фонду активними є досить багато проектів, що допомагають як у лікуванні, так і в реабілітації. Психологічна допомога дітям, що потрапили в лікарню, підтримка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, допомога з їх адаптацією у соціумі – все це неймовірно важливо. Тому сміливо можна сказати, що "Крона" не обмежується лише медичними потребами, а надає всеохоплюючу допомогу тим, хто цього потребує.

Кожен з нас може допомогти. Насправді, це дуже просто. Ми можемо зробити так, щоб більше дітей змогли отримати гідне лікування. А фонд "Крона" посприяє у цьому. Будуймо здорове покоління разом!

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео