Миколаїв Інформ

Три мільйони доларів єврооблігацій. Верховний суд дозволив Україні захищати позов

Три мільйони доларів єврооблігацій. Верховний суд дозволив Україні захищати позов
414842 ПЕРЕГЛЯДІВ

Раніше ми розповідали, що Швейцарський адміністративний суд конфіскував активи близького оточення президента-втікача віктора януковича на суму 5 млрд грн. Після втечі януковича з України його активи у Швейцарії заморозили, після цього українському уряду вдасться повернути ці кошти.

Ця естафета перейшла далі до Великої Британії. Звідки Україна теж отримала хороші новини. Україні вдалось перемогти у судовому процесі щодо справи про «борг януковича», сума якого сягає $3 млрд. 

Як повідомляє міністерство фінансів України, Верховний Суд направить справу на судовий розгляд за повною процедурою у відкритому засіданні. Це стосується єврооблігацій [боргові цінні папери, що випускаються в іноземній валюті] на суму $3 млрд, що випущені у грудні 2013 року внаслідок примусу, здійснюваного російською федерацією. Тоді на цю суму були викладені облігації на Ірландській фондовій біржі 20 грудня 2013 року і викуплені Росією. 

Країна-агресорка намагалась вплинути на рішення суду, щоб застосувати скорочену процедуру, яка уникає за собою детальне дослідження. Проте спроба росії виявилась невдалою тому Верховний Суд відхилив їхнє прохання. Ба більше, як повідомляє Міністерство фінансів України, Велика Британія визнала, що аргументи української сторони повинні бути вивчені належним чином, щоб дослідити всі докази.

За словами суддів, Україна має право захищати позов у частині примусу, проте тільки тією мірою, в якій він ґрунтується на примусі через передбачувану загрозу застосування сили з боку російської федерації.

Сторона захисту стверджує, що внаслідок російських погроз до випуску єврооблігацій, Україна не мала права на вибір та через тиск російської федерації довелось укласти угоди щодо випуску єврооблігацій.

Наразі Верховний суд не розглядає фактів незаконної війни РФ проти України, тому що апеляційний розгляд розпочався ще за довго російського вторгнення на територію України, проте ігнорувати подальшу поведінку російської федерації не стануть.

"Верховний Суд зазначив, що Україна досягне успіху у даній справі, якщо не буде доведено зворотного, що тиск росії не відіграв жодної ролі в рішенні України про випуск єврооблігацій", — підкреслили у Міністерстві фінансів.

Суд також відкинув заперечення, що облігації були випущені з порушенням українського законодавства, включаючи обхід бюджетної стелі державного боргу.

Тепер Україна може не сплачувати виплати за боргом до фінального рішення Верховного Суду Британії.

"Україна здобула чергову перемогу над агресором – у Верховному суді ?? у справі щодо єврооблігацій на суму $3 млрд. Суд вирішив, що захист ?? на підставі фактів погроз агресії РФ має отримати повну процедуру. Справедливість буде за нами!", — написав Володимир Зеленський у Twitter з цього приводу.

Сторона захисту наполягає визнати випуск облігацій недійсним, тому що на Україну тиснули. Або пропонується закінчити судове провадження, оскільки англійський суд не має можливості розглянути аргументи лінії захисту України.

Востаннє заява Верховного Суду Британії звучала у 2018 році. Тоді англійський суд задовольнив українську апеляційну скаргу про борг Києва перед Москвою в розмірі 3 мільярди доларів. Зі слів судді, суд першої інстанції помилково не став розглядати аргументи української сторони. Україна мала б виплатити ці кошти на погашення облігацій, проте рішення суду дало можливість відстрочити стягнення боргу на користь російської федерації.

Нагадаємо, що нещодавно суд арештував майно керівника служби безпеки експрезидента-втікача янукова В'ячеслава Заневського. Мова йде про елітнbй готельний комплекс в Буковелі загальною площею понад 1,2 тис. м2;  квартири в центральному районі Києва загальною площею понад 200 м2; два паркові місця у столиці;  5 земельних ділянок загальною площею понад 1 га, розташованих у столичному регіоні, а також в Ялті та Івано-Франківській області.

Теги: президент-втікач, Віктор Янукович, Янукович,Конфіскація активів, Володимир Зеленський,Верховний суд, Велика Британія

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео