Миколаїв Інформ

Виявити та захиститись – в Миколаєві відбувся воркшоп щодо протидії домашньому насильству

Виявити та захиститись – в Миколаєві відбувся воркшоп щодо протидії домашньому насильству
438407 ПЕРЕГЛЯДІВ

Якби людина справді страждала, то пішла б від кривдника – так говорить один зі стереотипів щодо домашнього насильства. Але в реальному житті все не так просто, те що постраждалі не йдуть від кривдника може бути зумовлене їхньою залежністю, в тому числі економічною та психологічною, крім цього, вони просто можуть не знати, до кого можна звернутися по допомогу. Як захиститися від домашнього насильства  юристи системи БПД Миколаївщини з під час воркшопу, що відбувся на базі простору «Вільна».

Що таке домашнє насильство з точки зору закону, як воно може проявлятися та яка відповідальність передбачена для кривдників розповіла начальниця відділу організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів Ганна Гоголева. Зокрема, на прикладі реальних кейсів учасники навчалися розпізнавати ситуацію домашнього насильства та спільно з юристами визначали куди постраждалі можуть звернутися по допомогу.

«Найпершим кроком є звернення до правоохоронних органів, саме працівники поліції можуть оперативно відреагувати на ситуацію та в подальшому зафіксувати сам факт домашнього насильства. Надалі постраждалі можуть звернутися по допомогу до інших установ та організацій, зокрема до юристів системи безоплатної правової допомоги», - зауважила Ганна Гоголева.

Про те яку допомогу можуть отримати постраждалі від домашнього насильства звернувшись до юристів системи БПД розповіла начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Людмила Коврік.

«Серед найпоширеніших питань, з яким звертаються постраждалі від домашнього насильства є допомога у складенні заяви до суду про видачу обмежувального припису відносно кривдника. Водночас часто постраждалі мають потребу у вирішенні й інших питань, це може бути розірвання шлюбу, поділ майна, оформлення аліментів на дітей тощо. В цих питаннях також допомагають юристи системи БПД», - зазначила Людмила Коврік.

❗Важливо! Постраждалі від домашнього насильства можуть отримати безоплатно допомогу юриста або адвоката, звернувшись до системи безоплатної правової допомоги.

? Якщо ви вважаєте, що ви чи ваші близькі зазнають домашнього насильства, або не впевнені і потрібна консультація, телефонуйте до нашого контакт-центру 0 800 213 103, розкажіть про ситуацію та дізнайтеся план ваших майбутніх дій, щоб зупинити насильство.

? Потерпілі від домашнього насильства та свідки можуть отримати онлайн-консультацію юристів щодо захисту своїх прав, написавши у Телеграм-чат «Правова допомога протидії насильству» https://t.me/Non_Violence_Bot

 ️ Інші сервіси для постраждалих від домашнього насильства:

? 1547 Урядовий контактний центр. Інформація, психологічна підтримка, реєстрація відповідного звернення до державних органів. Дзвінки безкоштовні, працює цілодобово.

? 116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного) Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства. Інформація, соціально-психологічна та юридична підтримка. Дзвінки безкоштовні, працює цілодобово.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео