Миколаїв Інформ

Бізнес на крові. Як київська «підприємиця» Медуха Наталія ошукує довірливих клієнтів

Бізнес на крові. Як київська «підприємиця» Медуха Наталія ошукує довірливих клієнтів
153831 ПЕРЕГЛЯДІВ

У зв’язку з війною український бізнес переживає не найкращі часи. Продажі катастрофічно впали, персоналу бракує, багато хто просто втратив свої активи через часткову окупацію українських територій або через ракетні обстріли. І в той час, як одні представники бізнесу активно допомагають армії, працюючи на перемогу, інші ж наживаються на війні, займаючись шахрайством і ошукуючи власних співгромадян.

Саме такі «підприємці», які займаються дизайном та будівництвом, не тільки не виконують взятих на себе зобов’язань, а і просто «кидають» на гроші довірливих клієнтів.

Перелік неблагонадійних виконавців будівельних робіт, які «працюють» в Києві, вражає. Тож як уберегтися від таких осіб? Як то кажуть, ворога потрібно знати в обличчя.

Медуха Наталія

Так, наприклад, столична бізнесвумен Наталія Медуха, директор кількох дизайнерських компаній, у тому числі і «Stone Design», регулярно ошукує власних клієнтів. Наразі на Медуху заведено справу за статтею «шахрайство». У відкритих джерелах зазначається, що жінка має чимало боргів і була учасником п’яти судових засідань. Також відомо про щонайменше один інцидент щодо стягнення боргу у судовому порядку і три випадки про стягнення коштів у виконавчих провадженнях.

Медуху звинувачують у неякісному та несвоєчасному виконанні робіт. Колишні клієнти компаній Медухи стверджують, що фірми не тільки беруть кошти і не виконують роботи, а навіть шантажують замовника в частині вимагання грошей за роботи, які виконані неякісно. Компанії у гонитві за прибутками беруться за великий об’єм робіт і замовлень, фізично не маючи можливості їх виконати. А інколи, отримавши аванс від замовника, приймають рішення просто не обслуговувати ці замовлення. Клієнти також кажуть про халатність і несумлінність у виконанні робіт.

Родина Бесідовських

Інші не менш відомі у столиці шахраї – родина Бесідовських. Ця кримінальна трійця вже ошукала довірливих клієнтів на понад сто тисяч доларів США. Схема така сама. Фірма Бесідовських «Altair Luxury Interiors» бере замовлення на виконання будівельних робіт і аванси. А потім просто «кидає» клієнтів на гроші і не виконує роботи. На дану фірму відкрито кримінальну справу щодо заволодіння грошима шахрайським шляхом, зловживаючи довірою потерпілого.

Бесідовський О.М. також є фігурантом кількох судових справ і виконавчих проваджень щодо невиконання умов кредитного договору з банком. На сьогодні за судовим рішенням відкрито виконавче провадження щодо стягнення коштів з Бесідовського О.М. та його поручителів. Також в судах Бесідовському О.М. вдалося призупинити виконання рішення про стягнення боргу, а раніше намагався визнати кредитний договір з банком нікчемним та доводив, що банк прострочив терміни подачі до суду позову.

Намагаючись приховати сліди своїх злочинів, родина вдається до стандартних хитрощів – переоформлення фірм на третіх осіб, зміни назв компаній, їх керівників і так далі. Інший спосіб — визнавати договори нікчемними, простроченими.

Підрядник з Бучі

Дехто з такого роду шахраїв-будівельників йде навіть далі. Цинізм вражає – у Київській області підрядник привласнив кошти, виділені з бюджету на ремонт багатоповерхівок, пошкоджених російськими ракетами.

Слідство встановило, що селищна військова адміністрація та будівельна компанія уклали договори про співпрацю. Йшлося про ремонт житлових будинків у селі Горенка Бучанського району. В подальшому керівник підприємства вирішив завищити вартість витрат під час будівельних робіт.

«Розуміючи, що обсяги виконаних будівельно-монтажних робіт завищені, він надав замовнику звітну документацію для оплати. Таким чином він незаконно заволодів бюджетними коштами на суму понад 145 тис. гривень», — йдеться у повідомленні прокуратури.

Наразі Бучанська окружна прокуратура направила до суду звинувачення стосовно директора товариства. За ч.4 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення чужого майна, вчиненого в умовах воєнного стану) йому загрожує до восьми років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Ім’я обвинуваченого прокуратора не відкриває.

Нажаль, до таких схем долучаються все більше шахраїв. Як стало відомо з журналістського розслідування, сотні мільйонів гривень з бюджету на відновлення знищеної російськими ракетами інфраструктури та будинків Київської області відійшли досить сумнівним компаніям. Одні з них – фігуранти кримінальних проваджень, інші ж взагалі були придбані напередодні підписання контрактів.

«Відбудова»

Понад 40 мільйонів гривень компанія із помилкою у назві отримала на відновлення майже знищеної росіянами Бучі. Її назва – «Булівельна компанія «Відбудова». Фірма була придбана на сайті з продажів, тому помилку у назві можна пояснити поспіхом, адже одразу після купівлі новими власниками вона вже отримала перші замовлення.

Місцеві мешканці, в будинках яких йшли роботи, скаржилися на майстрів – будівельники не були професіоналами, а просто людьми «з вулиці». Тож, якість робіт дуже низька. До того ж, частину робіт, які мала виконати фірма, досі не зроблено.

«Нідком», «Ласт Буд Кепітал», «Укрбуд-проект-реконструкція» та ТОВ «Атмосфера Інжиніринг Сістемз»

Раніше фірма «Нідком» отримувала великі підряди на ремонти лікувальних закладів Києва, а зараз має замовлення (понад 250 мільйонів гривень) на відбудову в Київській області. Таке вартісні підряди журналісти пов’язують з корупційною складовою.

Ще близько 40 мільйонів гривень від Київської обласної державної адміністрації отримала компанія «Ласт Буд Кепітал». Вона, разом з кількома іншими фірмами, фігурує в низці кримінальних проваджень щодо фіктивності, ухиляння від сплати податків та підробки документів. 

Замовлення на 240 мільйонів гривень також віддали ТОВ «Укрбуд-проект-реконструкція» на  відновлення Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації. Варто зазначити, що правоохоронці Сумщини вже розслідують діяльність цієї фірми у своїй області щодо корупційних зв’язків і неможливості виконання зобов’язань.

Увагу правоохоронців також привернула компанія ТОВ «Атмосфера Інжиніринг Сістемз». Фірма отримала замовлення на ремонт пошкодженої покрівлі у розбитій російськими обстрілами багатоповерхівці у Бородянці. Втім, робітники лише розібрали дах будівлі, і залишили її в такому стані з осені до січня. Логічно, що через зимові опади за цей час будинок сильно залило, через надмірну вологу в квартирах утворилася пліснява і почалися руйнування. Цікаво, що даній компанії планували віддати ще понад 80 мільйонів на капітальні ремонти, та увага ЗМІ не дала цього зробити – чиновники розірвали з угоди з фірмою. 

Маляри-шахраї

Але не всі недобросовісні будівельники працюють в таких великих масштабах. Нещодавно у столиці з’явилися шахраї — представляючись професійними малярами, вони виманювали у людей гроші на проведення ремонтних робіт, після чого зникали. Подружжю також вдавалося за різноманітними приводами брати у власників помешкань гроші у борг!

Варто зазначити, що «маляри» не лише «кидали» замовників, а і лишали після себе зіпсований ремонт. Близько десяти жителів Києва стали жертвами аферистів. Зазвичай маляри позичали від 10 до 15 тисяч гривень, і навіть погоджувалися писати розписки, втім, повернути кошти ошуканим киянам так і не вдалося.

Тож, як бачимо, у гонитві за грішми «підприємці» різних рівнів не цураються брудних методів. Цинізм, з яким ці люди діють, вражає. Під час кривавої війни, коли тисячі наших захисників гинуть на полі бою, а цивільні втрачають своє житло, такі неблагонадійні виконавці будівельних робіт з’являються, як гриби після дощу.

Незважаючи на систематичні попередження правоохоронців про різні схеми шахрайств, довірливі громадяни продовжують віддавати свої заощадження аферистам. Тож як не стати жертвою шахраїв? Необхідно просто бути уважними. Перед початком співпраці з різного роду фірмами, варто не полінуватись, знайти годину часу і просто подивитися у відкритих реєстрах інформацію про компанію, звернути увагу на відгуки замовників, які вже з нею співпрацювали. Уникати або бути дуже обережними з авансами та попередньою оплатою. Уважно вивчати договори та інші папери щодо виконання робіт. Дотримуючись цих простих правил, ви зможете убезпечити себе і своїх близьких від шахраїв. Ну а щодо «осіб», які займаються шахрайством під час війни, — вони ніколи не відмиють кров зі своїх рук.

Теги: шахрайство,український бізнес ,шантаж ,бізнес на крові

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео