Миколаїв Інформ

Каріотип (хромосомний аналіз) Київ

Каріотип (хромосомний аналіз) Київ
266212 ПЕРЕГЛЯДІВ

Каріотип (від грец. Karyon – ядро горіха і typos - відбиток, форма) – це  сукупність ознак повного набору хромосом, притаманна клітинам певного біологічного виду, організму чи лінії клітин. У нормі, в кожній клітині організму людини міститься по 46 хромосом: 44 аутосоми та 2 статеві хромосоми, які визначають стать. Відповідно, нормальний чоловічий каріотип позначається як 46,XY, жіночий – 46,XX. Ми успадковуємо хромосоми від батьків – 23 від матері, та 23 від батька. Хромосомний набір людини залишається незмінний протягом усього життя. 

Каріотипування (Karyotyping) – це цитогенетичне дослідження, на основі аналізу всіх хромосом людини, що дозволяє виявити кількісні (анеуплоїдії) та структурні (транслокації, інверсії, інсерції і т.п.) аномалії хромосомного набору. Подібні аномалії  кількості та структури хромосом, можуть бути причиною безпліддя та невиношування плоду. Каріотипування є одним з головних цитогенетичних методів, який достатньо зробити раз в житті, щоб знати можливі зміни в структурі хромосом свого організму.

Показання для каріотипування подружніх пар:

- наявність в анамнезі жінки двох і більше мимовільних викиднів;
-випадки ранньої дитячої смертності в анамнезі;
- завмерла вагітність;
- безпліддя, особливо первинне;
-планування ЕКЗ;
-невдалі спроби ЕКЗ;
-чоловіче безпліддя (важка олігозооспермія, необструктивна азооспермія, тератозооспермія та ін);
-первинна аменорея;
-народження дітей з хромосомними аномаліями;
-народження дітей з множинними вродженими вадами розвитку (МВВР);

Показання для каріотипування дітей:

-наявність вроджених вад розвитку;
-розумова відсталість;
-затримка психомоторного розвитку;
-порушення або затримка статевого розвитку;
-затримка росту;
-аномалії статі.

У разі наявності будь-яких кількісних та якісних змін  в каріотипі, для вірної інтерпретації отриманих даних, необхідна консультація лікаря-генетика. 

Рекомендації перед забором матеріалу для аналізу:

Для проведення даного обстеження відбирається венозна кров. За два тижні до забору біоматеріалу рекомендовано виключити:

-прийом гормональних,противірусних препаратів  та цитостатиків;
-проведення рентгенографії;

Здавати кров потрібно не раніше чим через два тижні після перенесених вірусних та простудних захворювань,  а також будь-якого підвищення температури;

У день забору крові рекомендується легкий сніданок без кави. Напередодні виключити алкоголь та куріння.

У діагностичній лабораторії клініки Nativita, використовуються тільки якісні реактиви європейських та американських виробників. Якість препаратів відповідає вимогам Європейської Асоціації Цитогенетиків (E.C.A.), аналіз виконується на сучасному обладнанні з застосуванням якісного програмного забезпечення відповідно з міжнародною номенклатурою ISCN (An International System for Human Cytogenetic Nomenclature)

 Каріотип-1250грн (21день) СІТО-терміново (10днів+ 300 грн)

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео