Миколаїв Інформ

Відновне правосуддя: коли за помилку не карають, а допомагають її виправити

Відновне правосуддя: коли за помилку не карають, а допомагають її виправити
13994 ПЕРЕГЛЯДІВ

Гостре бажання самоствердитися штовхає підлітків на необачні кроки, при цьому відсутність життєвого досвіду не дозволяють повною мірою передбачити наслідки цих кроків. І якщо в більшості випадків все завершується просто здобутим досвідом, то в ситуації вчинення правопорушення підліток може поставити під загрозу все своє майбутнє. Саме в таку ситуацію потрапила дівчинка з Миколаївщини, яка взяла участь в пілотному проєкті з відновного правосуддя для неповнолітніх.
Дівчина, назвемо її Олена, переселенка зі Сходу України, родина якої опинилася в складних життєвих умовах. Власного житла не мають, відтак доводиться винаймати квартиру. Ще й батько дівчинки зловживав алкогольними напоями і одного дня не знайшов нічого кращого, як забрати та продати мобільний телефон доньки, щоб купити чергову пляшку. Враховуючи, що в сім’ї працювала лише мама, а окрім Олени в родині є ще одна дитина і бабуся-пенсіонерка, розраховувати на придбання нового ґаджету не доводилось. Але, звісно ж, дівчинці хотілося бути як всі. І коли Олена побачила мобільний телефон, який залишила без нагляду інша неповнолітня, вона не змогла впоратися зі спокусою та привласнила собі цей телефон.
«Розглядаючи цей факт з точки зору закону маємо правопорушення передбачене ч. 1 статті 185 Кримінального кодексу України або простими словами крадіжку. Максимальна санкція цієї статі передбачає обмеження волі на строк до п’яти років. Та чи допоможе таке покарання виправленню дівчинки, адже за статистикою Генпрокуратури, в 70% випадках неповнолітній правопорушник, який потрапив за ґрати на строк більше одного року, потрапляє у в'язницю повторно. Втім є альтернативний шлях – примирення неповнолітніх правопорушників з потерпілими, відновлення соціальних зв’язків з суспільством та відшкодування завданої шкоди. Цей шлях – це відновне правосуддя», - відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша.
Наразі в Україні реалізується проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Серед умов застосування:
- наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);
- вперше вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину;
- визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
- згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.
Обставини кримінального провадження відповідали вищезазначеним умовам, тож Олена стала однією з учасниць пілотного проєкту.
Варто зауважити, що успішність застосування програми залежить, в першу чергу, від бажання самого підлітка виправити ситуацію, а також позитивної спрямованості потерпілої сторони. Як відзначає медіаторка Наталія Степіна, дівчинка відчувала сором за свій вчинок, за свою родину, яка не може жити «як всі» і це ледь не стало причиною для переривання медіації. Але на допомогу прийшла дівчинка-потерпіла, яка своєю щирістю привернула увагу Олени до погляду на ситуацію, що склалася з іншого боку та допомогла зрозуміти хибність її поступку. За результатом сторони примирилися, Олена повернула телефон та щиро вибачилася перед потерпілою.
Ще одним важливим етапом була робота дівчинки з психологом та проходження програми ресоціалізації, а з огляду на родинну ситуацію психологічну підтримку надали ще й мамі дівчинки.
Отже, Олена виконала всі умови проєкту і, як результат, – була звільнена від кримінальної відповідальності. Наразі дівчинка продовжує навчання і має можливість обрати правильний напрямок у житті, яке лише починається.

Відзначимо, що участь в програмі відновлення, надала дівчинці не лише зійти з хибної стежки, на яку вона ступила через неправильно прийняте рішення. Це ще надало можливість привернути увагу громади до ситуації в родині дівчинки, адже вони потребували допомоги в різних сферах, в тому числі й юридичній. Так, під час участі доньки в програмі, мати дівчини вирішила розірвати шлюб із чоловіком, який своєю поведінкою погіршував і так складне становище родини. З цим питанням допомогли в Миколаївському місцевому центрі з надання БВПД, фахівці якого підготували відповідну позовну заяву до суду.


© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео