Миколаїв Інформ

З початку року на Рівненщині одружилися троє неповнолітніх

З початку року на Рівненщині одружилися троє неповнолітніх
40218 ПЕРЕГЛЯДІВ

Все частіше трапляються випадки, коли молоді люди приймають рішення одружитися до досягнення ними встановленого законодавством шлюбного віку. Роз’яснюємо, який порядок такої процедури.
Частиною 1 статті 21 Сімейного кодексу України передбачено, що шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Відповідно до статті 22 шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.
«Минулого року працівники відділів ДРАЦС Рівненської області зареєстрували 45 таких шлюбів. Що стосується цього року, то впродовж 4 місяців по одній парі отримали право на шлюб у Корецькому, Костопільському та Здолбунівському районах. Аналогічного періоду минулого року таких молодят було 20», - Оксана Сальчук, заступник начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів).
Щоб отримати неповнолітнім право на шлюб, необхідно звернутися до суду. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.
Такі справи розглядаються у порядку окремого провадження. До речі, у заяві про надання права на шлюб доцільно викласти обставини, які обґрунтовують відповідність укладення шлюбу інтересам неповнолітньої особи. Такими обставинами можуть бути:
-фактичне створення сім’ї,
-народження в такій сім’ї дитини,
-вагітність неповнолітньої жінки.
Важливо! Якщо обидві особи, які мають намір укласти шлюб, є неповнолітніми, в такому випадку кожному із них необхідно подати до суду окрему заяву про надання права на шлюб.
Для вирішення питання щодо зниження шлюбного віку не вимагається отримання згоди батьками неповнолітніх. Думка батьків може враховуватися при встановленню дійсних обставин справи, з’ясуванню відповідності надання цього права інтересам неповнолітнього, оскільки ця відповідність – головний критерій задоволення заяви про надання права на шлюб.
Памятайте! Судом надається право неповнолітній особі на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео