Миколаїв Інформ

Кінофестиваль у Канаді скасував показ фільму «росіяни на війні»

Кінофестиваль у Канаді скасував показ фільму «росіяни на війні»
379560 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) скасував показ фільму «росіяни на війні» російської режисерки Анастасії Трофімової, який зображає окупантів «звичайними» людьми і не показує руйнувань і воєнних злочинів, які ті вчиняють.Для знімання фільму режисерка сім місяців провела поруч із російськими військовими поблизу фронту в Україні, хоча дозволу на створення стрічки не отримувала. Вона стверджує, що не побачила ознак воєнних злочинів з боку росіян.

Про скасування показу фільму повідомили генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко у фейсбуку і посолка України в Канаді Юлія Ковалів, а також про це йдеться в заяві організаторів кінофестивалю.

Причиною скасування показів організатори назвали «серйозні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки». Проте від намірів показати стрічку організатори не відмовилися. Канадська телерадіомовна корпорація CBC отримала коментар від поліцейської служби Торонто, в якому йдеться, що рішення призупинити покази було ухвалене організаторами заходу самостійно, а не на основі будь-яких рекомендацій поліції Торонто.

«Припинення Міжнародним кінофестивалем у Торонто показу “Росіяни на війні”, знятого колишньою режисеркою-документалісткою Russia Today, — єдине правильне рішення. Цей проєкт уже завдав значної шкоди репутації фестивалю та дав Росії шанс іще більше підірвати демократію. Ми продовжимо боротися з російською пропагандою в кожному куточку світу, використовуючи всі мирні та законні засоби», — написав Олег Ніколенко.

Юлія Ковалів зазначила: «TIFF скасовує показ пропагандистського фільму “Russians at War”. Шкода, що у своїй аргументації у фестивалю не вистачило сміливості прямо визнати свою глибоку помилку».

Фільм мали б демонструвати з 13 по 15 вересня, але організатори заявили про загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки.

«Ми отримали звіти, які вказують на потенційну активність найближчими днями, яка становить значний ризик; враховуючи серйозність цих проблем, ми не можемо продовжувати заплановані [покази]», — зазначається на сайті кінофестивалю. Однак зазначається, що організатори не відмовляються від попередньої заяви, в якій вони виступили за «право митців та працівників культури вільно висловлювати справедливі політичні коментарі та виступати проти цензури».

«Це безпрецедентний крок для TIFF. Це було неймовірно складне рішення. Коли ми обираємо фільми, ми керуємося місією TIFF, нашими цінностями та нашими принципами програмування. Ми вважаємо, що цей фільм заслужив місце в програмі нашого фестивалю, і ми прагнемо показати його, коли це буде безпечно», — написали організатори.

Раніше повідомлялося, що Міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) 5 вересня показали в позаконкурсній програмі Венеційського міжнародного кінофестивалю фільм «Росіяни на війні». Організатори вирішили не скасовувати покази російської пропагандистської кінострічки. За переконаннями представників TIFF, цей фільм є канадсько-французькою копродукцією і фінансувався канадськими агентствами, його не можна вважати російською пропагандою. Власне Канадський медіафонд (CMF), фінансований урядом Канади дійсно виділяв кошти на створення цієї стрічки.

А після гучного розголосу канадська організація TVO відмовилася від подальшої підтримки пропагандистського фільму. Конгрес українців Канади (UCC), своєю чергою. закликав канадський уряд розслідувати, чому пропагандистський фільм «Росіяни на війні» зняли на гроші платників податків Канади.

© 2020 mykolayiv-inform

Мої відео